Hlavní obsah

Sparta zaslouží chválu, byť hra měla vady

Novinky, Viktor Nosek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Brána k miliónům už je otevřena takřka dokořán, k základní skupině Ligy mistrů mají fotbalisté Sparty po výhře 3:2 ve Skopji kousíček. Český mistr uhrál v ďábelském prostředí, které nikdo nepamatuje, výsledek opravňující těšit se na bitvy s velikány. Tohle už v odvetě nesmí ztratit.

Foto: Martin Tlustý

Předsedkyně trestního senátu Lenka Servusová vynáší rozsudek.

Článek

Že Sparta herně neoslnila? Že by s tímto výkonem dostala ve Vigu stejnou 'nakládačku' jako nebohá a pro Ligu mistrů už zřejmě počtvrté odepsaná Slavia? I kdyby, takové myšlenky musí jít stranou. Úkol Sparta splnila, byť ne bez vady. A za to si zaslouží pochvalu.

Zkušení hráči se nenechali vyvést z míry běsněním fanatických balkánských fandů, ustáli i 'sprchu' z mincí, kamenů, zapalovačů a kdo ví čeho ještě. "Hlavně díky zkušenostem jsme napínavý boj zvládli. Pro vývoj střetnutí byly klíčové," potvrdil trenér Jiří Kotrba. Ve Skopji to vážně nebyla legrace, spíš neřízená divočina. Tentokrát je opravdu štěstí, že se nikomu nic nestalo. Ani anglický delegát se nestačil divit...

Klíčová role kapitána

"Musím říct, že nic takového jsem asi ještě nezažil," tvrdil i kapitán Karel Poborský, autor první a třetí branky. "Jejich funkcionáři kopali naše hráče do zadku. Vše překročilo normu," vykládal vážně Kotrba.

V první půli si Sparta až na Hübschmanův kiks, jejž zachránil Blažek, vedla dobře. Hru kontrolovala. Vůdce Poborský opět ukázal, kým pro Spartu je. Bez něj by mužstvo bylo sotva poloviční, ať je někdy jeho vystupování na hřišti i mimo něj jakékoliv. Je zkrátka klíčovou postavou!

A že by byl gólový počin Gluščeviče, střílejícího ve 40. minutě branku z přímého kopu při rovnání zdi, nesportovní? Možná. Nebo šlo o chytrost? Kdo by neudělal pro úspěch vše možné? "Sudí pokynul, že se může rozehrávat," hájil hráčův kousek Kotrba tím, že pravidla nebyla porušena.

Rozhodčí sice musí dát k rozehrání pokyn, v tomto případě ale není povinen písknout, protože stačí pokyn rukou nebo slovy. Zda tak učinil, nebylo na první pohled zřejmé. Dokonce ani Gluščevič to nevěděl. Každopádně rychle reagoval. "Byla to jasná chyba jejich defenzívy. Měli postavit hráče před míč. Já to zažil už v dorostu," pokračoval dál Kotrba a i přes nejvypjatější chvilky na konci první půle, kdy se zdálo, že se snad ani nedohraje, litoval konce poločasu.

Vardar se dal totiž o pauze do kupy a Spartu většinu druhé pětačtyřicetiminutovky pěkně točil. Neurovnaní Letenští nevěděli, kam dřív. Vardar ukázal, že jeho ofenzíva je dobrá, obrana včetně gólmana ovšem přesně naopak.

:. O kolik Sparta hraje?
Účast v základní skupině LM51. mil. Kč
Za šest odehraných utkání62. mil. Kč
Za každou výhru10,3 mil. Kč
Za každou remízu5,2 mil. Kč
Postup do druhé fáze62 mil. Kč
Jedná se o loňské částky, letošní ještě UEFA nezveřejnila.

Největší problém? Levá strana obrany

Zklamal Mirko Poledica, po jeho fatální chybě a vyloučení domácí vyrovnali. "A přiznejme si, že zaslouženě," kýval hlavou Kotrba. I on viděl herní nedostatky. "Snad se dá Poledica během krátké doby výkonnostně do pořádku. Jestli nepostavím na jeho místo Labanta? Na to vám těžko odpovím. Jeho ofenzivní schopnosti jsou známé, já ho ale potřebuji v defenzívě. A s tou to nebylo ono, ani když hrál naposledy za béčko..."

Poledica včera ráno přijel na trénink mezi prvními. Přiznal, že byl podroben ostré kritice, ale hned dodával, že to je přece normální. "Příště budu hrát lépe," sliboval v klidu: "Jejich liga je slabá, ale když vyřadili CSKA Moskva, mysleli si, že jsou mistři Evropy a hráli proti nám na 150 procent," vyprávěl levý bek, který zavinil první gól a v odvetě bude za červenou kartu chybět. Levá strana obrany je teď pro Spartu zkrátka nejžhavější problém. Ten však snad už nebude mít s postupem. V základní skupině by ale měla předvádět víc.

Reklama

Související články

Sparta si po roce další kolaps nepřipouští

Oproštěn od myšlenek na rok starý výbuch s Genkem dorazil tým fotbalistů Sparty do Makedonie. V kotli stadiónu Vardaru Skopje a před bláznivými fandy má český...

Poborský v pekle zachránil Spartě vítězství

Ve Skopje se při utkání třetího předkola Ligy mistrů děly velké divočiny. Balkán se vším všudy. Fotbalisté Sparty vezou z tamního pekla výhru především díky...

Výběr článků

Načítám