Hlavní obsah

Schwarz skončil na Novém Zélandu v kotrmelcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUCKLAND

Úvodní etapu Rallye Nový Zéland, čtvrtého dílu MS v automobilových soutěžích, poznamenala nehoda Němce Armina Schwarze, který předloni hájil barvy českého týmu Škoda Motorsport. Německý jezdec po dvanácti kilometrech první erzety poslal svůj vůz Hyundai ze silnice a několikrát se ve stoosmdesátikilometrové rychlosti převrátil přes střechu.

Foto: Marek Venuta

Kostel sv.Markéty

Článek

"Kolikrát jsem šel přes střechu? Minimálně sedmkrát. Další kotrmelce už jsem nestihl počítat," snažil se vtipkovat Schwarz, který z nehody vyvázl bez vážnějšího zranění. "Byla to moje chyba," přiznal.

Vede Grönholm

Po první etapě vede Fin Marcus Grönholm, který si zde loni zajistil vítězstvím titul mistra světa. Pětatřicetiletý pilot peugeotu byl nejrychlejší v sedmi z devíti rychlostních zkoušek a v průběžném pořadí má na druhého Estonce Markka Martina s fordem náskok 38,1 sekundy.

Vedoucí muž průběžného pořadí seriálu, Brit Richard Burns s peugeotem, figuruje na čtvrté pozici se ztrátou 55 sekund na vedoucího Grönholma. Čtyřnásobný mistr světa Tommi Mäkinen z Finska je sedmý a na svého krajana má manko téměř minutu a půl, až osmou pozici okupuje Španěl Carlos Sainz (Citroën).

Naopak v závodě nepokračuje kromě Schwarze ani Colin McRae, který urazil kolo svého vozu Citroën Xsara.

Výsledky 1. etapy
1. Grönholm (Fin./Peugeot 206)1:18:25,5
2. Martin (Est./Ford Focus)-38,1
3. Solberg (Nor./Subaru Impreza)-43,6
4. Burns (Brit./Peugeot 206)-55,0
5. Rovanperä (Fin./Peugeot 206)-1:03,6
6. Loeb (Fr./Citroën Xsara)-1:26,2
7. Mäkinen (Fin./Subaru Impreza)-1:29,4
8. Sainz (Šp./Citroën Xsara)-1:47,2
9. Stohl (Něm./Peugeot 206)-2:01,0
10. Auriol (Fr./Škoda Octavia)-2:11,9
13. Gardemeister (Fin./Škoda Octavia)-2:49,5

Špatný výběr pneumatik

Francouz Didier Auriol z týmu Škoda Motorsport se po prvním dnu usadil na desáté pozici, jeho kolega Toni Gardemeister z Finska je třináctý. Auriolova pozice znamená pro škodovku zatím jeden bod do Poháru konstruktérů, v němž mladoboleslavský tým zatím bodoval v každém z předchozích tří závodů. "Nemohli jsme včera testovat tak, jak bychom chtěli, takže v dnešní etapě jsem tak trochu experimentoval," řekl Auriol, jehož jediným problémem bylo proměnlivé počasí a obutí vozu pro čtvrtý a pátý rychlostní test na osychající trati. "Musel jsem jet hodně konzervativně," řekl Auriol. "Ale naštěstí se počasí ustálilo a mohl jsem riskovat. Auto jelo výborně, nebyly žádné problémy," chválil vůz.

Gardemeister se potýkal při deštivých zkouškách s problémy se stěrači. "Moc jsem toho neviděl a nemohl jsem jet tak rychle, jak bych za normálních okolnostech mohl," vysvětloval finský jezdec, jenž měl stejně jako jeho kolega potíže se špatným výběrem pneumatik ve čtvrté a páté rychlostní zkoušce.

Reklama

Související témata:

Související články

Plzeň má svůj historicky první babybox

Otázka zavedení nebo nezavedení babyboxu v Plzni se řešila již relativně delší dobu. Ač se stále ozývaly hlasy proti, obhájci babyboxů je ve finále...

Výběr článků

Načítám