Hlavní obsah

RETRO HOKEJ: Švédská dvojčata jako záruka na zlato

Letošní hokejové mistrovství světa v lotyšské Rize a finském Tampere se překulilo už do své druhé poloviny. Novinky.cz pro vás připravují retro seriál, který vám každý den připomene, co se stalo před lety na šampionátech.

Foto: Profimedia.cz

Joel (vlevo) a Henrik Lundqvistové slaví s trofejí pro mistry světa v roce 2017

Reklama

Článek

Dvojčata v sestavě nosila Švédům na hokejových mistrovstvích vždycky štěstí. Při zisku zlatých medailí doma ve Stockholmu v roce 2013 to byli Daniel a Henrik Sedinové, před půlnocí 21. května 2017 se pod titul z Kolína nad Rýnem výrazně podepsali tehdy už pětatřicetiletí bratři Lundqvistové. Henrik zářil v brance, útočník Joel jako kapitán přebíral trofej pro šampióny.

Pro gólmana NY Rangers to byl premiérový triumf v dresu Tre Kronor. „Když jsme vypadli z play off NHL, byl jsem hodně zklamaný. Pak jsem si ale řekl, že je tu skvělá příležitost, abych si s bratrem zahrál za Švédsko,“ vykládal po finálové výhře nad Kanaďany (2:1 po sam. nájezdech). Zámořský výběr stejně jako v roce 2005 nedokázal dotáhnout cestu za třetím triumfem v řadě na MS.

Joelův zlatý hattrick

Hrdina rozstřelu, jenž vychytal všechny čtyři exekutory soupeře, nadšeně ukazoval na opodál stojícího bratra. „Dvanáct let působíme každý jinde, ale vyrůstali jsme spolu a jako kluci koukali na každé mistrovství. Teď jsme na něm konečně byli spolu. Jsem vděčný osudu, že nám tuto chvíli umožnil. A zlatá tečka? To je parádní bonus,“ tvrdil gólman.

Joel, který prožil hvězdnou kariéru v dresu Frölundy tímto dovršil svůj zlatý hattrick na MS, protože byl součástí vítězných švédských mužstev už v letech 2006 a 2013. „Velká radost, za kterou stojí moc práce. Henrikovi jsem řekl, že tu máme skvělou partu a potřebujeme ho. Přijel během turnaje a předvedl svůj nejlepší výkon,“ ocenil Lundqvist skvěle chytajícího sourozence

Splnili si rodinný zlatý sen

V civilu není jednoduché je rozpoznat, na ledě to díky postům brankáře a útočníka bylo snadnější. Stal se z toho nejemotivnější příběh finále. Celé Švédsko prožívalo pohádku bratrů, kteří se po vyčerpávající bitvě pomazlili s mistrovskou trofejí. V NHL o Stanley Cup usiloval Henrik marně, jedenáct let po olympijském triumfu v Turíně si ale společně s Joelem splnili rodinný zlatý sen na MS.

Před finálovými nájezdy jsem si byl jistý, že uspějeme právě díky Henrikovi. Vůbec nevím, co se dělo pak, nastala jen ohromná euforie,“ vyprávěl Joel nadšeně o sourozenci, který za oceánem získal i Vezinovu trofej. „Když jsme naposledy vyhráli mistrovství světa, tak jsme taky měli dvojčata. Tak proč si to nezopakovat,“ vtipkoval už po vyhraném semifinále s Finy kouč Rikard Grönborg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám