Hlavní obsah

Poborský zaplatí šedesát tisíc

Novinky, Jan Krůta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kapitán fotbalistů Sparty Karel Poborský byl potrestán disciplinární komisí ČMFS pokutou 60 000 korun za nesportovní chování po utkání Ostrava-Sparta hraného 1. března 2003 na Bazalech, které Baník vyhrál 3:2.

Foto: Václav Vlasák

Jako první doběhl na Mědník Richard Pleticha, který trasu 8,5 km s převýšením 705 metrů zdolal v čase 44:27 minut.

Článek

Český reprezentant totiž bezprostředně po zmíněném zápase při odchodu ze hřiště reagoval na žádost o rozhovor redaktora Blesku Petra Wiecka slovy: "Jděte do pr..., ču..." A po dalších pár krocích strčil při stejné žádosti loktem do hrudi redaktora Práva Karla Felta, aniž by novinářům něco k utkání řekl.

Poborský ví, že přestřelil

"Skončil zápas, byl jsem ještě deset metrů ve hřišti a najednou za mnou stojí novinář. Ta slova jsem mu skutečně řekl, nepopírám to," tvrdil Poborský. "Není to pravda, na hrací ploše jsem v žádném případě nebyl," oponoval Wiecek.

I když se na tomto neshodli, věděl fotbalista, že asi trochu přestřelil. "Teď si uvědomuji, že to šlo říci jinak, ale podle mě nemá novinář na hřišti co dělat. Pak jsem běžel do šatny, míjel jsem pana Felta a už si nevzpomenu, jestli jsem do něj strčil. Každopádně jsem mu hned v pondělí volal a omluvil jsem se mu. Naše vztahy jsou korektní," popisoval Poborský.

Sám se před disciplinárkou hájil, že se během své bohaté kariéry včetně tří zahraničních štací (Manchester, Benfica, Lazio) nesetkal s tím, aby ho novináři naháněli po hřišti. "Vždyť to bylo pomalu se závěrečným hvizdem sudího. Zvlášť po takhle vypjatém zápase bylo hodně emocí, ale měl jsem to říci jinak."

Musí se ovládat

Předseda disciplinárky Alexander Károlyi řekl Poborskému, že by měl před médii vystupovat v pozici hodné hráče jeho formátu. "Uvědomte si, že se na vás dívá a čte o vás řada mladých fotbalistů, pro které jste vzorem. Proto byste se měl umět ovládat. Jste reprezentant, kapitán Sparty, a tudíž to ve vašem případě platí dvojnásob."

Pokutu 60 000 korun Poborský respektoval, i když krátce po vynesení rozsudku v rozhovoru s novináři přiznal, že nepočítal s žádným trestem. "Přišlo mi to celé takové hloupé, když jsem souzen proto, že mě po hřišti honí novinář. Ale stalo se," mávl rukou kapitán Sparty.

O výši trestu nechtěl spekulovat. Připustil však, že se mu to zdá dost ve srovnání se spoluhráčem Michalíkem, jenž minulý týden dostal pokutu 30 000 korun za to, že při zmíněném duelu povalil na zem podavače míčů.

"Ve finále ta moje pokuta není tak důležitá, ale byl bych rád, aby z tohoto případu vyplynulo, že budou na všech stadiónech jasně vymezené mixzóny, kde mají hráči mluvit s novináři," dodal Poborský, který stanul před disciplinárkou podruhé v kariéře. "Poprvé to bylo za vyloučení, ale to jsem hrál ještě v Budějovicích," zavzpomínal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám