Hlavní obsah

McEwen zaskočil na Giro d'Italia domácí jezdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VIBO VALENTIA

Australan Robbie McEwen přerušil na Giro d'Italia vítěznou sérii italských cyklistů. Třicetiletý jezdec stáje Lotto porazil v závěrečném spurtu čtvrté etapy domácího favorita Alessandra Petacchiho, vedoucího jezdce průběžného pořadí. Na třetím místě dojel Rakušan Bernhard Eisel.

Foto: Archív MJVM

Loni Martin také nepřivezl sníh a koník nebyl zrovna bílý, ale i přes tyto hendikepy se průvod moc vydařil.

Článek

McEwen, jenž loni na Giru triumfoval dvakrát, se téměř radoval už po nedělní druhé etapě. Za nečestně vedený spurterský souboj ho ale jury diskvalifikovala a vítězem se stal Fabio Baldato. 

V dnešním spurtu se v závěrečných 250 metrech držel v závěsu za Petacchim a na poslední chvíli se před něho protlačil. "Dneska to byl velice, velice náročný sprint. Toto vítězství mi pomůže zapomenout na diskvalifikaci z Matery," radoval se McEwen.

Svorada dále ztrácí

Na rekordní 41. etapové vítězství na Giru stále marně čeká spurterská hvězda Mario Cipollini. V dnešní kopcovité etapě mírně zaostal a v závěru v hlavním pelotonu chyběl. S více než minutovou ztrátou dojel na 100. místě.

Ještě větší ztrátu nabral český cyklista Ján Svorada. Jezdec stáje Lampre dorazil do víle ve Vibo Valentia na 115. pozici s téměř sedmiminutovou ztrátou. "Je to pořád stejný scénář: kopce před cílem eliminují většinu spurterů," posteskl si Svorada.

Pantani se prodral na deváté místo

Jako devátý do cíle 170 kilometrů dlouhé trasy z Terme Luigiane do Vibo Valentia dorazil bývalý vítěz Gira a Tour de France Marco Pantani, který se ve velkém závodě před domácím publikem představil poprvé po šestiměsíčním trestu za doping.

Ve středu se jezdci přesunou na Sicílii, kde je čeká 180 kilometrů dlouhá pátá etapa z Messiny do Catanie. Na převážně rovinaté trati, kde bude jediné stoupání představovat cesta do městečka na úpatí Etny, by se ke slovu měli opět výrazněji dostat spurteři.

Výsledky - 4. etapa (170 km):
1. McEwen (Austr.)4:00:25 hod.
2. Petacchi (It.)
3. Eisel (Rak.)
4. Lombardi (It.)
5. Backstedt (Švéd.)
6. Galvez (Šp.)
7. Gasparre (It.)
8. Duma (Ukr.)
9. Pantani (It.)
10. Lunghi (It.)
...
115. Svorada (ČR)-6:53
Průběžné pořadí:
1. Petacchi (It.)17:37:21
2. Garzelli (It.)-29
3. Casagrande (It.)-39
4. Gasparre (It.)-44
5. Pellizotti (It.)
6. Simoni (It.)
7. Lunghi (It.)-51
8. Hamburger (Dán.)
9. Noe (It.)
10. Gonzalez (Šp.)
...
115. Svorada (ČR)-20:16

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám