Hlavní obsah

Kandidáti ZOH 2010: Mozartův Salcburk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze rozhodne výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru o pořadateli zimní olympiády v roce 2010. Definitivní verdikt kongresu MOV padne ve středu. Od pondělí vám představujeme vždy jedno ze tří kandidátských měst. Po Vancouveru přišla řada na rakouský Salcburk.

Článek

Salcburk, rodiště Wolfganga Amadea Mozarta, sní o pořádání XXI. zimní olympiády v roce 2010. Pokud se vyplní touha 78 procent Rakušanů, kteří dle posledních průzkumů této vizi fandí, a Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ve středu město vybere, stal by se Salcburk druhým dějištěm ZOH v této alpské zemi - olympiády v roce 1964 a 1976 dvakrát hostil Innsbruck.

Dle expertů však kandidatura Salcburku o kousek zaostává za kanadským Vancouverem. Pro město nad řekou Salzach sice hovoří bohatá sportovní tradice, zkušenost s turismem i nádherná okolní příroda, ale za zápory jsou považovány návaznost na ZOH 2006 v italském Turíně a také fotbalové Euro 2008, jež zavítá i na nově postavený salcburský stadion.

Nicméně i taková monstrózní akce, jakou bude ME ve fotbale 2008, bledne ve srovnání s náklady na pořádání her. Dle agentury APA by olympiáda stála asi šestkrát více, rozpočet nyní dosahuje 915 milionů dolarů. Dalšími financemi, též v řádech stovek milionů eur, je pamatováno na obnovu a výstavbu infrastruktury. Komise MOV přesto zhodnotila rozpočet jako "podceněný".

Přímo v Salcburku, kde žije 150.000 obyvatel, se má hrát turnaj v hokeji a curlingu, jenž málem zhatil přípravy olympiády. Kolegové z Kitzbühlu, z druhého regionu a ráje sjezdařského i akrobatického lyžování, byli po přesunutí metané do Salcburku tak rozhořčeni, že pohrozili odstoupením od spolupráce.

Třetí oblastí je Amadé, v jehož městech Flachau, Bischofshofen a Altenmarkt proběhnou soutěže v klasickém lyžování, biatlonu a snowboardingu. Všechny bruslařské soutěže mužů i žen přivítá Hallein-Rif.

Mozart a sněhová koule

Návrh pořádat zimní hry v Salcburku 2010 dostal oficiální podobu v březnu 2001. Za maskota akce byl vybrán Snowmo - jméno i jeho podoba vznikly jako kombinace Mozarta a sněhové koule, vytvořená devítiletou holčičkou.

Mediální záštitu nad ZOH převzal fenomenální Hermann Maier. "S radostí jsem se toho ujal a doufám, že vás všechny za pár let uvidím v Salcburku," začal Herminátor lobbovat na únorovém MS ve Svatém Mořici. Kdyby jeho pozvánku vzaly masy fanoušků vážně, mohl by se Salcburk dostat do potíží - k ubytování nabízí oblast jen 69.000 hotelových pokojů, což je, spolu s menší podporou souběžné paralympiády, další slabinou rakouského projektu. Kladem je naopak nedaleké letiště, bezpečnost a finanční i kulturní bohatství země pod Alpami.

Historie Salcburku sahá až k roku 476, kdy bylo zničeno římské Iuvavum, navazující na původní keltské osídlení. Roku 798 zde bylo zbudováno arcibiskupství a v roce 1077 vystavěn hrad Hohensalzburg, který dal jméno městu i celé spolkové zemi.

Zítra těsně před volbou si přečtěte představení posledního z kandidátských měst - korejského Pchjongčchangu.

Reklama

Související články

Kandidáti ZOH 2010: Pohodový Vancouver

V Praze rozhodne výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru o pořadateli zimní olympiády v roce 2010. Definitivní verdikt kongresu MOV padne ve středu....

Výběr článků

Načítám