Hlavní obsah

Holubcová a Vítek si doma medaile konečně užijí

Novinky, Martin Kézr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Houf fotografů je zatlačil ke zdi letištní budovy, oni přesto s úsměvem ukazovali své medaile. Dva nejlepší čeští biatlonisté Kateřina Holubcová a Zdeněk Vítek přivezli včera odpoledne z MS v ruském Chanty Mansijsku celkem tři, na krku sympatické blondýnky se dokonce houpalo zlato šampiónky.

Foto: www.zamekholesov.cz

Holešovská regata se uskuteční v celém areálu zámku v Holešově.

Článek

"Řekla bych, že mi došlo, co jsem dokázala, až dva dny po vítězném závodě, když jsem si ráno v posteli vedle sebe položila ty medaile, ať už za prvenství na patnáct kilometrů či bronz ze závodu na poloviční trati. Celý úspěch s nimi spojený si ale užiju až mezi svými nejbližšími," líčila mistryně světa.

Při všech čtyřech startech na Sibiři se Holubcová vešla mezi osm nejlepších, což jí řadí mezi absolutně nejúspěšnější závodnice šampionátu. "Potěšilo mě, že mě vzaly na vědomí i soupeřky, zlatá ze sprintu Francouzka Becaerová se přišla se mnou v Rusku dokonce rozloučit na letišti. Doufám, že ty naše medaile zvýší i u nás prestiž biatlonu, protože všude ve světě jeho popularita ohromně stoupá," uvažovala.

Zlato pod polštář

"První noc doma si dám medaile pod polštář, a pak se těším, až si třeba uklidím náš nový byt," prozradila Holubcová a bronzový ze závodu na 10 km Vítek mezitím předpovídal, že na jeho cenný kov z Chanty Mansijsku se bude prášit jako na ty předešlé. "Pro mne je snad ještě cennější než ta placka krásná vzpomínka, která mi zůstane natrvalo v hlavě. Radost z toho kousku kovu ale mám, o tom nepochybujte."

Přímo v Ruzyni vítalo úspěšné biatlonisty asi čtyřicet nejvěrnějších přátel, řada dalších fanoušků na ně čekala pozdě večer na jabloneckém náměstí. "Je to úžasný pocit, ale zůstávám nohama pevně na zemi. Na závěrečném banketu v Chanty Mansijsku jsme si však zařádili, dokonce jsme si i dost zatancovala, a to já ráda," vyprávěla.

Vzápětí přebírala věnec česneku jako připomínku její originálního léčení nachlazení před zlatým závodem. "Česnek byl tehdy mojí poslední záchranou, abych mohla startovat. Stále jsem si říkala, že přece nedřu celou sezónu, abych při vrcholném závodě jen tak stála stranou. Dokonce jsem to v jednu chvíli obrečela, ale pak mi psychicky pomohlo hodit všechny starosti za hlavu," tvrdila 26letá biatlonistka, když ze všech stran přijímala gratulace.

O ideální dovolené

Ani při příletu ještě nebyla úplně zdravá, občas pokašlávala. "Potřebovala bych se ještě týden vyležet, ale budu mít teď asi hodně společenských povinností. Chci si ale udělat hlavně čas na rodinu a na dovolenou vyrazím s manželem a rodiči asi do Chorvatska. Pojedeme autem, přes den se budeme ráchat v moři a večer hrát karty a pít dobré vínko," líčila Holubcová ideální představu odpočinku.

Druhý český medailista nemusí jezdit ani do ciziny. "Když lítám celý rok po světě, tak klidně zůstanu doma s partou známých. Důležité je, aby bylo co jíst a co pít, případně se někde koupat a hlavně aby byla sranda," prozradil Vítek.

Přemluvit trenéra

Holubcová očekává, že příští sezóna bude těžší. "Přijde tlak, na který zatím nejsem moc připravená. Na druhou stranu mě báječné pocity ze stupňů vítězů i skvělá osmá příčka v celkovém hodnocení Světového poháru, které si vážím stejně jako těch umístění na MS, motivují k pokračování. Uvažovat o miminku, když se mi houpou dvě medaile na krku, to by bylo fakt předčasné. Nejdřív musím ale přesvědčit trenéra Jakeše, aby se mnou pokračoval," vyprávěla a loupla okem po trenérovi.

"Jsem strašně rád, že se vyplatila individuální forma přípravy, kdy jsme se hodně zaměřili na sílu i psychickou odolnost a Katka pak na vrcholu sezónu skutečně obstála. Ale co bude dál, o tom se musím poradit s rodinou," prohlásil Vlastimil Jakeš. "Já už se s jeho ženou nějak u lahvinky vína domluvím," smála se Holubcová.

To Vítek trenéra mužů Milana Janouška přemlouvat nemusí. "Když před mistrovstvím vlastně všechny závodníky kosila viróza, jel jsem do Ruska v hodně špatné náladě, ale medaile hned z prvního závodu mi vrátila úměv a chuť, kluci měli parádní formu," líčil.

Předseda Českého svazu biatlonu Václav Fiřtík možná někde v koutku duše litoval, že do Ruska neodjel, ale hrdě reprezentantům blahopřál a předával sponzorské odměny: "Deset let po světovém zlatu ženské štafety v Bulharsku přišel tak ohromný úspěch, že mi to až vyrazilo dech. Dlouho jsme na medaili čekali a vždy v ní tajně doufali. Že ale budou hned tři a z toho ještě jedna zlatá, to je bomba a parádní tečka za nejlepší sezónou českého biatlonu v historii."

Související témata:

Související články

Biatlonistka Holubcová získala historické zlato

Česká biatlonistka Kateřina Holubcová vyhrála na mistrovství světa v ruském Chanty-Mansijsku vytrvalostní závod na 15 kilometrů. Získala tak pro český biatlon...

Holubcová: Pro úspěch mi asi musí být zle

"Po závodě na 7,5 km jsem na stupních vítězů koukala, jak se zlatá medaile Becaertové leskne a trochu jsem záviděla. Ale, že bych hned další závod vyhrála?...

Výběr článků

Načítám