Hlavní obsah

Giro: Simoni si upevnil průběžné vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONTE ZONCOLAN

Vítězstvím ve dvanácté etapě cyklistického Gira d'Italia si Ital Gilberto Simoni upevnil vedení v průběžném pořadí závodu. V závěrečném stoupání etapy vedoucí ze San Dony na Monte Zoncolan se snažil prosadit i někdejší král vrchařů Marco Pantani, ale nakonec se musel spokojit s pátým místem.

Foto: PČR Přerov

Hradilová Věra

Článek

Druhý dojel další Ital Stefano Garzelli a úspěch domácích barev korunoval třetím místem Francesco Casagrande.

Cíl druhé horské, a jedné z nejtěžších etap na letošním Giru, byl na vrcholu Monte Zoncolanu, táhlého kopce se stoupáním místy až 22 procent. Cyklisté museli předtím vyšlápnout ještě další dva kopce. Na stotřicátém kilometru je čekalo příkré stoupání první kategorie na Fuessu a po dalších čtyřiceti kilometrech 'výšlap' druhé kategorie na vrchol Sella Valcalda.

Simoniho trhák soupeři nezvládli

Jako první zkusila své štěstí v úniku šestice v čele s Dánem Bo Hamburgerem. Postupně si vypracovali náskok téměř tří minut, který drželi ještě po stoupání na Fuessu. Čtyřicet kilometrů před cílem se v čele osamostatnil Ital Marzio Bruseghin a dlouho statečně vzdoroval.

Dostižen byl až devět kilometrů před cílem v závěrečném stoupání o délce 13,3 kilometru. Nejprve se k němu připojil jeho krajan Vladimir Belli, ale brzy je dostihli i ostatní.

Tři kilometry před cílem nasadil k trháku Simoni. Zprvu se jej držel Casagrande, ale po kilometru odpadl. Dohnat lídra se pokusili ještě Garzelli s Pantanim, ale v konci jim došly síly.

Výsledky - 12. etapa
San Dona - Monte Zoncolan, 185 km
1. Simoni (It)5:10:29 hod
2. Garzelli (It)-34
3. Casagrande (It.)-39
4. Popovyč (Ukr.)-42
5. Pantani (It.)-43
6. Cuapio (Mex.)-1:05
7. Noe (It)
8. Mazzoleni (It)
9. A. Gonzalez (Šp.)-1:30
10. Kirchen (Luc.)

Reklama

Související témata:

Související články

Giro: Svorada na mokru uzavřel první pětku

Australský cyklista Robbie McEwen zvítězil v jedenáctém pokračování Gira d'Italia, vedoucím z Faenzy do San Dony. V závěrečném spurtu těžil z pádu Itala Maria...

Výběr článků

Načítám