Hlavní obsah

Fotbalovým Dortmundem zmítají spory o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DORTMUND

Německý fotbalový klub Borussia Dortmund, jehož dres oblékají čeští reprezentanti Jan Koller a Tomáš Rosický, žije sporem o peníze. Vinou překvapivého vyřazení z Ligy mistrů totiž přišel o milionové příjmy, což se vedení klubu rozhodlo řešit tak, že sníží o 20 procent hráčské platy.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Navrhované úsporné opatření rozdělilo tým na dva tábory. Na jedné straně jsou hráči, jako například Lars Ricken, kteří jsou ochotni se podvolit. "Každý z nás má na věc trochu jiný názor," připustil Ricken, který je loajální k vedení klubu už proto, že je jeho odchovancem. "Vděčím mu za všechno," citovala agentura SID jeho nedávný výrok.

Na druhé straně jsou fotbalisté, kteří se se zkrácením platu smířit nechtějí. K nim patří například nejlépe placený hráč Brazilec Marcio Amoroso, který pobírá 4,5 milionu eur, nebo reprezentant Sebastian Kehl.

"Nepočítali jsme s tím, že budou všichni křičet nadšením, ale přesto nás překvapilo, že se jsme mezi hráči našli i pochopení," zdůraznil manažer klubu Michael Zorc, který se jinak k celé věci nehodlal obšírněji vyjadřovat. "Snad bychom se teď mohli zase vrátit k našim sportovním cílům, ne?" řekl.

Bez úspěchu nebudou peníze

Vedení Borussie Dortmund svolalo na minulý pátek krizové zasedání, na němž hráče seznámilo se záměrem sáhnout jim na platy a zkrátit je o částku, kterou jim vrátí jen v případě, že uspějí v lize a v Poháru UEFA. Okamžitě se zvedlo několik hlasů proti a obvinily vedení, že situaci špatně vyhodnotilo.

Trenér Matthias Sammer je přesto přesvědčený o tom, že se jeho svěřenci nepopulárnímu opatření podřídí. Další člen vedení Michael Meier už prohlásil, že každopádně neuvažuje o tom, že by peníze získal  prodejem některého z hráčů. V uplynulých dnech německá média spekulovala o tom, že odejde Christoph Metzelder, o něhož prý projevil zájem Manchester United. "Dostali jsme nabídku i od Realu Madrid, ale to pro nás není téma," prohlásil Meier.

Reklama

Výběr článků

Načítám