Hlavní obsah

Zákaz prodeje iPhonů je v Německu na spadnutí

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož

Apple nejspíš nebude smět v Německu prodávat některé modely svého mobilního telefonu iPhone. Německý zemský soud v Mnichově ve čtvrtek rozhodl v patentovém sporu mezi Applem a čipovým koncernem Qualcomm, že pokud ten zaplatí jistinu ve výši 668 milionů eur (17,22 miliardy korun), pak vejde v platnost předběžné opatření ve formě zákazu prodeje.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Rozbitý iPhone (ilustrační foto)

Článek

Zákaz by se týkal modelových řad 7, 7-plus, 8, 8-plus a X. Apple by podle nařízení musel dokonce stáhnout i dosud prodané kusy. Podle serveru deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung se experti shodují, že Qualcomm jistotu složí a zákaz vejde v platnost.

Verdikt není definitivní, neboť Apple již oznámil, že se proti němu hodlá odvolat. Současně ale některé modely stáhne z německé maloobchodní sítě.

„Během odvolacího období budou z 15 obchodů v Německu staženy modely telefonů iPhone 7 a iPhone 8. Ve všech našich obchodech zůstanou dostupné přístroje iPhone XS, iPhone XS Max a iPhone XR,” uvádí se v prohlášení firmy.

Spor mezi oběma společnostmi probíhá ve více státech. Qualcomm mobilní firmu viní, že porušuje její patenty. Apple původně využíval čipů právě od Qualcommu, později ale přešel na komponenty firmy Intel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám