Hlavní obsah

Židovští extremisté obviněni z nezákonného vyzbrojování

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Dva židovští osadníci podezřelí z teroristických protiarabských aktivit byli v pátek ráno formálně obviněni z nedovoleného ozbrojování. Jicchak Pas a Matitjahu Šavo byli v polovině července zadrženi, když z osady na západním břehu Jordánu vezli do Jeruzaléma čtyři kilogramy výbušnin.

Foto: NDM Ostrava

Vladimír Polák a Igor Orozovič v chystané komedii Jak důležité je mít Filipa.

Článek

"Celé je to o pár balíčcích výbušnin ukradených z armádního skladu, které někdo podsunul Pasovi do auta, aby ho zkompromitoval," tvrdil ve čtvrtek podle reportérů listu Ha"arec advokát obviněných Naftali Wertzberger. Prokuratura ale věc bere vážně a požádala soud, aby muže "představující hrozbu veřejné bezpečnosti a státu" ponechal ve vazbě.

Pas byl až do svého zatčení znám především jako otec Šalhevet, kterou ve věku deseti měsíců v březnu 2001 zastřelili v Hebronu arabští teroristé. "Namísto vyšetřování všelijakých (židovských) podzemních skupin by se tajná služba Šin Bet měla zabývat skutečnými nepřáteli Izraele," prohlásil také při odchodu ze soudní budovy.

Stáli také za útokem na školáky?

Šin Bet varuje, že mezi radikálními osadníky na okupovaném západním břehu působí nejméně tři židovské teroristické buňky, každá čítající tři muže, které se zabývají násilnými aktivitami proti Palestincům.

Od vypuknutí palestinského povstání na podzim 2000 židovští teroristé zavraždili nejméně osm Arabů, a řada expertů varuje, že by s urovnáváním situace diplomatickou cestou mohli zintenzívnit činnost.

Izraelské úřady se také domnívají, že Pas a jeho švagr Šavo vezli výbušniny určené k dalším protiarabským útokům. Existuje rovněž podezření, že se spolupodíleli na přípravě zmařeného pumového úroku proti arabské škole ve východní Jeruzalémě v dubnu 2002.

Oba muži ale odmítají jakkoli vypovídat či spolupracovat a Pasovi dokonce musel soud nařídit, aby si nechal sejmout otisky prstů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám