Hlavní obsah

Za zabití policistů a záchranářů bude v Británii trest doživotí

Londýn

Britská vláda brzy představí změnu právního řádu, který zavede automatický trest doživotí pro každého, kdo se dopustí zabití pracovníka integrovaného záchranného systému (policisté, záchranáři, zdravotní sestry) při výkonu služby. Takzvaný „Harperův zákon“ je pojmenován po policistovi Andrewu Harperovi, kterého před dvěma lety zabili tři mladíci, když se jim snažil překazit noční vloupání.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr spravedlnosti Dominic Raab

Článek

Poslední dva roky vedla vdova po zesnulém policistovi, Lissie Harperová, kampaň za změnu zákona.

Odvolací soud už dříve zamítl pokus generální prokurátorky, která žádala o zvýšení trestů v případě Harperových vrahů. Jeden z nich byl odsouzen na 16 let, zbylí dva na 13 let.

Právníci však podle deníku Guardian vyjádřili znepokojení nad zpřísněním trestů pro takové činy a varovali, že jde o impulzivní reakci, která povede k nespravedlnostem.

Britská vláda informovala o úmyslu zpřísnit tresty pro vrahy policistů, záchranářů či hasičů na oficiálních stránkách. Zákon symbolicky ponese jméno právě po Andrewu Harperovi.

Foto: Profimedia.cz

Vdova po zavražděném policistovi Andrew Harperovi, Lissie, při diskusi s ministrem spravedlnosti Raabem

„Byla to jedna z věcí, která nás přinutila, abychom se změnou zákona zabývali velmi pečlivě a zaměřili se na ni, ale samozřejmě se vztahuje pouze na trestné činy a tresty do budoucna; myslím, že je to tak správně,” řekl stanici BBC ministr spravedlnosti a vicepremiér Dominic Raab.

V Británii obvinili další tři teenagery z brutální vraždy policisty

Evropa

Očekává se, že takzvaný Harperův zákon bude uveden do praxe prostřednictvím novely stávajícího zákona o policii, kriminalitě, trestech a soudech, což by znamenalo, že pravděpodobně získá královský souhlas a nabude účinnosti začátkem příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám