Hlavní obsah

Za raketoplánem Discovery letí svorka tepelné izolace

HOUSTON
Aktualizováno

Experti amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zjistili, že za raketoplánem Discovery letí jedna ze tří svorek tepelné izolace, která se z raketoplánu odloupla. Experti NASA původ neznámého svítícího předmětu zkoumali několik hodin. Sobotní přistání by svorka, která stroj následuje vesmírem, neměla ohrozit.

Článek

Předmět se objevil u nákladového prostoru raketoplánu. Jde o obdélník velikosti 30 krát 45 centimetrů za levým křídlem stroje. Předmět nahlásili středisku sami astronauté poté, co ho poprvé zpozorovali.

NASA dospěla k závěru, že chybějící svorka nepředstavuje problém a nepřekazí přistání. "Neznepokojuje nás to," ujistil mluvčí William Jeffs.

Experti navíc zkoumají i vybouleninu, která se objevila na levé straně svislého kormidla Discovery. "Vidíme malou vybouleninu, která vyčuhuje," uvedl pilot stroje Ken Ham.

Výčnělek na kormidle by mohl být kouskem tepelné izolace, která se odlepila.

Discovery by měl přistát v sobotu. Foto: Reuters/NASA

Discovery se ve středu po devíti dnech odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a vydal se na zpáteční cestu k Zemi. Čtrnáctidenní let má skončit v sobotu v 17:14 SELČ, kdy by měl raketoplán se sedmičlennou posádkou přistát na Mysu Canaveral na Floridě.

Raketoplán na ISS dopravil část japonské laboratoře Kibo a také novou součástku toalety, která se obyvatelům ISS porouchala.

Reklama

Výběr článků

Načítám