Hlavní obsah

V Súdánu zmítaném boji zůstali čtyři Češi. Evakuace teď není možná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Súdánu, kde vypukl krvavý konflikt mezi armádou a povstalci, uvázli podle evidence ministerstva zahraničí čtyři čeští občané. Velvyslanectví ČR v Káhiře, pod které Súdán spadá, je s nimi v přímém i nepřímém kontaktu prostřednictvím jejich firem v Česku, které je vyslaly. Evakuace v tuto chvíli není podle resortu možná, o možnostech evakuace se ale jedná.

V Súdánu vypukl krvavý konflikt mezi armádou a povstalciVideo: Reuters

 
Článek

V Súdánu od soboty bojuje armáda s povstalci z polovojenských Jednotek rychlé podpory (RSF). Kvůli špatné bezpečnostní situaci na letišti v hlavním městě Chartúmu ve středu rezignovaly na pokus evakuovat své občany Německo a Řecko. V Súdánu se nachází přes 1000 občanů států EU.

Foto: Marwan Ali, ČTK/AP

Kouř nad Chartúmem

„Evakuace ze země není v tuto chvíli možná, boje stále probíhají a letiště jsou zavřená. Všichni čtyři čeští občané jsou na evakuačním seznamu a náš zastupitelský úřad o možnostech evakuace intenzivně jedná s členskými zeměmi EU,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

„Na okraj dodám, že ministerstvo zahraničních věcí na svých webových stránkách varovalo před cestami do Súdánu již měsíce před zahájením současných bojů a důrazně doporučovalo odložit cesty na pozdější dobu,“ dodal mluvčí.

Foto: El Tayeb Siddig, Reuters

Obyvatelé Chartúmu prchají z města.

Ozbrojenci z RSF zaútočili na dvě nejvýznamnější letiště v zemi na začátku povstání v sobotu. Armáda později uvedla, že se jí podařilo obnovit kontrolu nad letišti. V okolí zařízení se ale stále bojuje, a to také za použití těžkých zbraní, napsala agentura DPA. O víkendu súdánské úřady uvedly, že letecký prostor nad zemí je uzavřen, protože chybí kontrola leteckého provozu.

Pod palbou a bez vody

Boje ve čtvrtek pokračovaly už šestým dnem, opakované pokusy o uzavření příměří vyšly naprázdno. Počet obětí konfliktu se podle katarské stanice Al-Džazíra už pohybuje okolo tří stovek.

„Lidé jsou tu zabíjeni ve svých vlastních domech bombami a náhodnou střelbou,“ popsal televizi aktuální situaci v Chartúmu Hamsa Alfaki z neziskové organizace Norwegian Refugee Council.

„Dochází nám jídlo a voda a nemáme elektřinu. Mnoho nemocnic v Chartúmu je poškozeno nebo uzavřeno. Těm, které jsou otevřené, také došly zásoby a nemají elektřinu ani vodu,“ dodal.

Foto: Marwan Ali, ČTK/AP

Vozidla súdánské armády zničená v bojích s povstalci

Z města, kterým duněly výbuchy a nad nímž se vznášel černý kouř, se kvůli nedostatku pitné vody, základních potravin i léků snaží uprchnout množství lidí, hlásili z Chartúmu reportéři Al-Džazíry.

Egypt mezitím oznámil, že se mu podařilo evakuovat 177 vojáků, jejichž zajetí na severu Súdánu předtím ohlásily síly RSF. Sousední Čad zase potvrdil, že počátkem týdne na jeho území přišlo 320 súdánských vojáků, kteří byli odzbrojeni.

Velvyslanec EU v Súdánu byl napaden ve své rezidenci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám