Hlavní obsah

V Havaně byla zadržena šéfka kubánského hnutí Dámy v bílém Berta Solerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Vůdkyně kubánského opozičního hnutí Dámy v bílém Berta Solerová a její manžel Ángel Moya byli v neděli zadrženi v metropoli Havaně, když se chystali vydat do jednoho z městských kostelů. Informovala o tom v pondělí agentura AFP s odvoláním na jejich příbuzné.

Foto: Profimedia.cz

Spoluzakladatelka hnutí Dámy v bílém, Berta Solerová

Článek

Solerová a Moya, stejně jako další protivládní aktivisté, chtěli návštěvou kostela protestovat proti zadržení účastníků demonstrace z 11. července loňského roku a připomenout si výročí narození další „dámy v bílém“ Laury Pollánové, která zemřela v roce 2011. Solerová s manželem byli zatčeni, do různých kostelů se ale povedlo dostat devíti jiným „dámám v bílém“, řekla AFP lidskoprávní aktivistka Marta Beatriz Roqueová.

Zvrat na Kubě. Připouští jakékoli soukromé firmy

Ekonomika

Solerová a další dvě členky jejího hnutí byly zadrženy již 23. ledna, když se připravovaly na návštěvu kostela Santa Rita v Havaně. Úřady je po několika hodinách tehdy propustily.

Dámy v bílém (Damas de Blanco), původně ženy, matky, sestry a dcery politických vězňů, se začaly pravidelně scházet po vypuknutí takzvaného Černého kubánského jara, kdy bylo v březnu 2003 zatčeno a následně odsouzeno k vysokým trestům vězení 75 disidentů a odpůrců režimu. Tito vězni byli již propuštěni, ale porušování práv a svobod na Kubě stále podle aktivistů trvá. Proto i Dámy v bílém jsou neustále aktivní.

Část kubánských emigrantů požaduje americkou intervenci

Amerika

Při demonstraci z 11. července vyšly do ulic v téměř 50 kubánských městech tisíce lidí. Jeden člověk byl zabit a desítky lidí utrpěly zranění. Obviněno bylo 790 osob a 172 jich bylo shledáno vinnými. Opozice na Kubě není legální a disidenti, opakovaně zatýkaní, jsou kubánským komunistickým režimem považováni za žoldáky ve službách Spojených států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám