Hlavní obsah

V Číně vyšetřovaný šéf Interpolu rezignoval

• Aktualizováno

Interpol v neděli oznámil, že jeho dosavadní šéf Meng Chung-wej, který je vyšetřován v Číně, rezignoval. Jeho nástupce bude zvolen v listopadu. Meng byl pohřešován od konce minulého měsíce. V neděli agentura AP s odvoláním na čínské zdroje uvedla, že je vyšetřován kvůli podezření, že porušil blíže neurčený zákon.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Šéf Interpolu Meng Chung-wej

Článek

Interpol v neděli večer oznámil, že generální sekretariát v Lyonu dostal Mengovu rezignaci na funkci prezidenta této mezinárodní policejní organizace, a to s okamžitou platností.

Nástupce v úřadu bude zvolen na schůzi Interpolu, která se uskuteční 18. až 21. listopadu v Dubaji. Do té doby Interpol dočasně povede Jihokorejec Kim Čong-jang.

Menga údajně v Číně vyšetřují. Agentura AP o tom informovala v neděli s odvoláním na sdělení, které na svém webu zveřejnila disciplinární komise vládnoucí Čínské komunistické strany.

Ve zprávě tohoto orgánu, jenž má na starosti případy korupce a politické neloajálnosti, se uvádí, že náměstek čínského ministra veřejné bezpečnosti je „podezřelý z porušení zákona a v současné době je sledován a vyšetřován“ novým čínským protikorupčním úřadem, Národní kontrolní komisí.

Do čela Interpolu usedl Meng v listopadu 2016 a stal se prvním Číňanem v této funkci. Už od dubna 2004 je náměstkem čínského ministra pro bezpečnost, byl jím tak i v době, kdy toto ministerstvo vedl Čou Jung-kchang, který byl v roce 2015 odsouzen k doživotnímu trestu a propadnutí majetku za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí.

Šéf mezinárodní policejní organizace je nezvěstný od koncem září, kdy odletěl z Francie do Číny. Znepokojení nad jeho zmizením dávaly najevo Interpol a francouzské úřady. Podle policie odletěl Meng Chung-wej do Číny, kam sice dorazil, ale pak se po něm „slehla zem“.

Francouzská policie začala zmizení 64letého Menga vyšetřovat koncem tohoto týdne poté, co manželka nahlásila policii, že o něm nemá žádné zprávy od 25. září. Řekla rovněž, že dostala výhrůžky telefonem i prostřednictvím sociálních sítí.

Čína se dosud ke zmizení Menga oficiálně nevyjádřila a ani místní média o jeho případu doposud neinformovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám