Hlavní obsah

Utajená tvář za důstojnou maskou monarchy: Alžběta jako prvotřídní šprýmařka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celých 70 let na trůnu reprezentovala Alžběta II. navenek především důstojnost a uměřenost svého úřadu, svou osobnost a emoce dávala najevo zřídka. Čelila kvůli tomu i kritice za údajnou chladnost. Za maskou dokonalého monarchy byla však ukázková milovnice britského humoru, jak dokazuje historka, kterou před časem odtajnil její bývalý osobní strážce.

Foto: Profimedia.cz

Nejen důstojná vladařka, ale také milovnice humoru Alžběta II.

Článek

Historku, jež v Alžbětě II. odhaluje až poťouchlou šibalku, dal před časem k dobru královnin někdejší osobní strážce Richard Griffin, známý jako Dick.

Královnu doprovázel na pikniku, který se konal v okolí skotského sídla Balmoral, když narazili na dva americké turisty. Jeden z nich se dal s panovnicí do nenucené konverzace, aniž by v ní rozpoznal panovnici země, do které se vydal na dovolenou.

„Ten americký gentleman se královny ptal, kde bydlí, na což odpověděla, že v Londýně. Ale že sem do Skotska jezdí na prázdniny už více než osmdesát let, už od doby, kdy byla ještě malá holčička,“ popisoval bodyguard.

Že svým prázdninovým domem na skotském venkově myslí zámek Balmoral, královna nijak nenaznačila.

Můžete nás vyfotit?

Zatímco znalost tváří příslušníků britské vládnoucí monarchie zjevně nepatřila mezi silné stránky amerických turistů, se skotským místopisem na tom byli lépe. Jelikož věděli, že zámek Balmoral je venkovské sídlo královny a nachází se nedaleko, obratem následoval dotaz, zda Alžběta II. během svých prázdninových pobytů náhodou britskou panovnici osobně nepotkala.

Alžběta II. na archivních záběrech.Video: Reuters

„Rychlostí blesku odpověděla: Já ne, ale tady Dick se s ní vídá pravidelně,“ popsal s úsměvem Griffin stanici Sky News během letošních červnových oslav 70. výročí usednutí Alžběty II. na trůn.

Zvědavý turista se tedy obrátil na královnin doprovod s dotazem, jaká královna je jako člověk. Protože Griffin působil po boku královny dlouhá léta a dobře se znali, mohl si k ní podle svých slov dovolit i věci, které by většině ostatních lidí byly zapovězeny: třeba ji i poškádlit.

„No, umí být občas i velmi tvrdohlavá! Ale má skvělý smysl pro humor,“ prohlásil, zatímco panovnice nedala ani náznakem najevo, že je řeč právě o ní.

Potěšený turista vzal poté Griffina za ramena a zeptal se, zda by si s ním mohl udělat fotku.„Než jsem si stihl uvědomit, co se děje, vrazil svůj fotoaparát královně do rukou se slovy: Mohla byste nás vyfotit?“

Královna, pro kterou musela být podobná situace v jejím životě naprosto výjimečná, bez mrknutí oka souhlasila. Poté Griffin pořídil ještě druhý snímek, na kterém zachytil Američany společně s hlavou britské monarchie.

„Přála bych si být mouchou na stěně v momentě, kdy ten snímek ukážou svým přátelům v Americe. Doufejme, že jim někdo prozradí, kdo vlastně jsem,“ svěřila se svému bodyguardovi později Alžběta II.

Sendvič v kabelce

Že jí není smysl pro humor cizí, prokázala Alžběta II. už před deseti lety, kdy kývla na nabídku podílet se na zahájení olympijských her v Londýně. V předtočené scénce, která uvedla její příchod na stadion, vystupuje po boku filmového Jamese Bonda v podání Daniela Craiga.

Agent 007 ji vyzvedne v Buckinghamském paláci a společně odletí vrtulníkem nad stadion, kde královna vyskočí s padákem. Záhy poté uvaděč ohlásí příchod Jejího Veličenstva a Alžběta II. se skutečně zjeví na tribuně ve stejných šatech, ve kterých se objevila ve scénce.

Že i tak významnou událost ve svém životě, jakou bylo platinové výročí jejího nástupu na britský trůn, bere s nadhledem, potvrdila právě i během červnových oslav. Tentokrát ve videoklipu usedla k odpolednímu čaji s oblíbenou animovanou postavou britských dětí, medvídkem Paddingtonem.

Ten napřed přímo z konvičky vypije všechen nachystaný nápoj, což královna přejde vlídným „To nevadí“. S pobaveným úsměvem pak sleduje, jak nervózní medvěd tlapou rozplácne nachystaný dezert, jehož obsah ohodí poblíž stojícímu sluhovi obličej.

Na následnou medvědovu nabídku, zda by si k tradičnímu britskému nápoji nedala alespoň sendvič s marmeládou, který ukrýval pod svým kloboukem, královna sáhne po své kabelce. „I já mám vždy jeden u sebe. Na potom,“ odpoví a ukáže vlastní svačinku ukrytou v útrobách příručního zavazadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám