Hlavní obsah

Tibetské skupiny podporují střední cestu

Novinky, Jan Horák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupiny na podporu Tibetu, jejichž zástupci od neděle jednali na své čtvrté konferenci v Praze, se zasazují o tzv. střední cestu pro Tibet, kterou prosazuje tibetský duchovní vůdce Dalajláma. Představitelé 260 skupin ze 40 zemí čtyř kontinentů, jejichž setkání v Praze uspořádala německá nadace Friedricha Naumanna, to uvedli v prohlášení vydaném na závěr konference.

Článek

Tak zvaná střední cesta má za cíl získání autonomie pro Tibet a neusiluje o jeho úplnou samostatnost. Předseda tzv. ústřední exilové vlády Tibetu profesor Samdhong Rinpoche, který se konference zúčastnil jako host, řekl, že cílem tibetských exilových zástupců není za každou cenu "uklidnit" Čínu, ale ani neohrozit dialog s ČLR, který v posledních letech zaznamenal pokrok. "Máme naději a vidíme světlo na konci tunelu," řekl profesor Rinpoche.

Výkonný ředitel nadace Fridricha Naumanna Rolf Berndt řekl Právu, že Praha byla pro konání konference vybrána na přání tibetské strany před dvěma roky na setkání s předsedou nadace Otto Lamsdorfem v indické Daramsale. "Na nadaci udělalo velký dojem, že krátce po sametové revoluci prezident Havel pozval Dalajlámu do České republiky," řekl Berndt.

Letošní návštěva Dalajlámy v Praze a konání konference vyvolaly ostrý protest čínského velvyslanectví v ČR, který ale české ministerstvo zahraničí odmítlo. Všechny tři předchozí konference se konaly v Německu.

Související témata:

Související články

Dalajlama zahájil pražskou konferenci o Tibetu

Určitou naději vyvolanou ochotou čínské vlády vyjednávat s tibetským exilem vyjadřovali v neděli účastníci slavnostního zahájení mezinárodní konference skupin...

Výběr článků

Načítám