Hlavní obsah

Těžkooděnci zasáhli proti davu, který paralyzoval centrum Bratislavy

Ivan Vilček, Právo, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve čtvrtek po dvacáté hodině zasáhli policejní těžkooděnci proti několika stovkám odpůrců restrikcí proti šíření koronaviru, kteří od dopoledne demonstrovali a následně zablokovali některé ulice v centru Bratislavy. Doprava v centru slovenské metropole byla doslova paralyzována.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Proti koronavirovým opatřením protestovaly v hlavním městě stovky lidí

Článek

„Hanba“, „Gestapo“ a „Fuj“, řval dav na zasahující policisty. Účastníci protestu vyhlásili generální stávku. „Očkovat se nedám, protože vakcínám nevěřím a stát mě za to trestá omezeními. Celá pandemie je jeden kolosální podvod,“ řekl Novinkám Igor, který na protest přijel z Trnavy. Demonstrující označili očkování za „genocidu národa“ a vládní opatření za „omezování lidských práv“.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Policisté strážící prezidentský palác

Účastníci protestu kritizovali vládu, prezidentku Zuzanu Čaputovou, ale také opozici, která podle nich nezabránila schválení protipandemických opatření. Demonstranti zablokovali v poledne dopravu v okolí prezidentského paláce, kde okamžitě vznikaly rozsáhlé kolony. Městská část Staré město upozornila, že protest nebyl předem ohlášený. Někteří jednotlivci napadali novináře, kolemjedoucí řidiče, a bránili dokonce v průjezdu sanitnímu vozu.

Účastníci akce skandovali hesla jako „Rouška dolů, hlavy nahoru“ nebo „Vakcína je vražda“. Odmítají například novelu zákona, která zvýhodní očkované občany v případě zhoršení pandemické situace. Očkovaní pak mohou jít bez omezení do restaurací, divadla nebo kadeřnictví. Neočkovaní budou potřebovat potvrzení o překonání covidu-19 nebo negativní test.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Protestující v Bratislavě

Na Slovensku zaznamenali 49 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a dva lidi zemřeli. V nemocnicích je 44 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 4 na JIP a 3 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 392 537 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 536 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 252 724 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 1 980 577 osob.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Demonstranti v centru Bratislavy

Reklama

Výběr článků

Načítám