Hlavní obsah

Tchajkonaut neviděl Velkou čínskou zeď

– PEKING
Novinky, Jan Horák, DPA

První čínský kosmonaut se dočkal velkého zklamání: ačkoliv obletěl Zemi čtrnáctkrát, nepodařilo se mu spatřit Velkou čínskou zeď, již vidělo mnoho kosmonautů před ním. Podplukovník Jang Li-wej (38) to v pátek řekl v rozhovoru pro čínskou televizi.

Článek

"Pozorování Země bylo nádherné, ale neviděl jsem velkou čínskou zeď," řekl Jang.

Nejsložitější část letu pro něj byl přechod do stavu bez tíže. "V jedné chvíli jsem měl halucinace a připadalo mi, jako bych stál na hlavě," řekl tchajkonaut. Na beztížný stav si však rychle zvykl a asi po hodině se již cítil normálně.

Během 21hodinového letu se podplukovník vyspal jen půl hodiny. Řekl, že byl nervózní, ale dokázal se zkoncentrovat na svou práci. Klidně by letěl déle a když se vracel k Zemi, cítil trochu nostalgie. Přistání bylo hladké, ale přesto Jang prohlásil: "V té chvíli jsem byl velmi rád, že jsem zase na Zemi."

Reklama

Související témata:

Související články

Čínu zasáhla kosmická euforie

Poté, co Čína potvrdila, že plánuje vyslat do vesmíru "ve vhodnou dobu" mezi touto středou a pátkem svého prvního kosmonauta, propadl nedělní tisk nadšení....

Čínský tchajkonaut dosáhl vesmíru

Čína vyslala do kosmu svého prvního kosmonauta Jang Li-weje (38). Raketa, která odstartovala z kosmodromu Ťiou-čchüan v poušti Gobi ve středu v 9 ráno místního...

Výběr článků

Načítám