Hlavní obsah

Symbol Kodaně je v plamenech. Hoří historická budova burzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Symbol Kodaně, historická budova burzy je v plamenech. Věž stavby se už zřítila, píše web týdeníku Focus. Z budovy se valí hustý kouř a šlehají z ní vysoké plameny. Příčina požáru je zatím nejasná, okolí je uzavřené.

Symbol Kodaně je v plamenech. Hoří historická budova burzyVideo: Reuters

 
Článek

Kouř je tak silný, že je vidět až ze švédského Malmö, poznamenal redaktor švédského deníku Aftonbladet.

„Je to šokující. Tragické. Nejen pro Kodaň, ale pro celé Dánsko. A k tomu na královniny narozeniny,“ hořce poznamenal jeden z kolemjdoucích pro dánskou televizi.

Foto: Reuters

Symbol Kodaně je v plamenech. Hoří historická budova burzy

V historické budově sídlí Dánská obchodní komora. Úřady uvedly, že všichni lidé se dostali ven v pořádku. Hasiči vyrazili do budovy zachránit alespoň některé z obrazů a dalších kulturních památek, které tam byly vystaveny.

Velitel zásahu Martin Kjaersgaard uvedl, že hasiči se momentálně soustředí na záchranu kulturních památek zevnitř budovy. „Věnujeme tomu maximální úsilí. Nasadili jsme víc než stovku mužů,“ uvedl Kjaersgaard pro dánský deník Dagbladet.

Čtyři sta let dánského kulturního dědictví skončilo v plamenech, uvedl dánský ministr kultury Jakob Engel-Schmidt.

Foto: Tom Little, Reuters

Kouř je vidět nad celou Kodaní

Dánská burza byla založena v 17. století za panování krále Kristiána IV. Centrální budova byla postavena v letech 1619–1640 a patří k nejstarším stavbám Kodaně. V současné době je komplex v rekonstrukci. Opravy měly napravit škody po nepovedené renovaci z 19. století a vrátit budově původní vzhled.

Foto: Reynaldo Chaib Paganelli/Mads Claus Rasmussen, Profimedia.cz, ČTK/AP

Koláž snímků před a po požáru. První snímek pochází z roku 2013 a druhý z dubna 2024 během hašení požáru, kde už není věž s draky

Podlouhlý nízký komplex se vyznačuje bohatě zdobenou architekturou nizozemské renesance s typicky skandinávskými prvky v podobě cihlové fasády. Dominantou byla 56 metrů vysoká spirálovitá věž vytvarovaná jako čtveřice dračích ocasů vzájemně do sebe zapletených.

Kodaňská burza leží na ostrově Slotsholmen přímo v centru nedaleko parlamentu Christiansborg.

Požár pařížské katedrály je ničivý, odborníci se obávají o její osud

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám