Hlavní obsah

Výběrčí daní v Číně si pořídili luxusní jachtu

Právo, PUR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Výběrčí daní v Číně se ocitli v hlubokých vodách poté, co se provalilo, že si v okrese Čchunan (přímořská provincie Če-ťiang) pořídili luxusní dvoupalubovou jachtu za 270 tisíc liber (7,6 mil. Kč), aby prý mohli lépe vybírat daň z příjmu od obyvatel vnitrozemského Jezera tisíce ostrovů. Horní paluba měla sloužit jako „čekárna“.

Článek

Informoval o tom britský The Daily Telegraph (DT) s odvoláním na impozantně vyhlížející loď, jejíž snímky se objevily na populární sociální síti Sina Weibo. Obhajoba, s níž vyrukoval finanční úřad, ale blogery nadzvedla.

„Měli bychom podle této logiky snad kupovat helikoptéry pro daňové výběrčí, jejichž rajón zahrnuje hory nebo lesy?“ ptal se jeden uživatel. „Pokud národní daňový úřad potřebuje jachtu, pak ji nepochybně potřebují i místní finanční úřad, policie, městští inspektoři a zdravotní správa,“ dodal sarkasticky další přispěvatel.

Nová loď se pyšní názvem Okres prosperuje na rozdíl od prozaičtějšího jména jejího předchůdce Čchun-an – Národní daň 05 – ta připomínala rybářskou bárku.

Několik uživatelů online naznačilo, že jsou to spíše nechvalně proslulí zkorumpovaní straníci než Čína, kdo prosperuje. Jeden uživatel Weibo byl hodně tvrdý. „Existují dva důvody, proč si koupili jachtu,“ upozornil. „Za prvé, mohou na ní vítat pohlaváry a brát je na okružní plavby po jezeře. Za druhé, získali pro kádry útočiště, kam si mohou brát milenky.“

Jde o poslední příklad, jak sociální sítě v Číně podrobují oficiální činitele bezpříkladné kontrole. Nejčastějším zdrojem stížností jsou korupce a veřejné excesy. Minulý týden jeden online aktivista použil indexu Google Images k identifikaci činitelů, včetně nového ministra železnic ČLR, s rolexkami a dalšími superdrahými hodinkami na ruce, které si podle všeho nemohli pořídit z normálního platu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám