Hlavní obsah

VIDEO: Desetitisíce Číňanů bojují o poslední vstupenky na olympiádu

PEKING

V Číně jde v pátek do prodeje posledních 820 000 lístků na letní olympijské hry. Sotva to oznámili organizátoři, vzniklo mezi zájemci šílenství o jejich získání. Před prodejním místem se řada lidí ve čtvrtek klikatila stovky metrů. V pátek v ní čekalo na 40 000 lidí.

Článek

Policie mezi čekající, kteří se snažili aspoň trochu chránit pod stany či deštníky před žhoucím sluncem a teplotou dosahující 35 stupňů Celsia, házela lahve s vodou a kolem davu stály desítky sanitek. Vstupenky na olympiádu stojí od 5000 jüanů (asi 11 000 korun) na zahajovací ceremoniál až po pouhých 30 jüanů (asi 66 korun) na softbal.

Organizátoři povolili každému koupit maximálně dvě vstupenky na jedno sportoviště, ale slíbili, že do prodeje půjdou lístky na všechny sporty a stadióny.

Dvoudenní čekání vyneslo muži, který se představil jako Lej z východočínské provincie An-chuej, vstupenky na finále běhu na 110 metrů překážek. "Mám ohromné štěstí, že uvidím Liou Sianga běžet na olympiádě," těšil se na start obhájce zlaté medaile a jednu z hlavních čínských hvězd.

Peking celkem nabídl divákům více než sedm miliónů olympijských vstupenek. Zájem o ně byl velký a prodej provázela řada problémů včetně kolabujících internetových serverů, na nichž byly vstupenky k mání. V listopadu loňského roku byl propuštěn šéf čínského odboru pro vstupenky poté, co prodejní server spadl pod náporem zájemců hned první den po otevření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám