Hlavní obsah

Většina států G20 ostře odsoudila válku na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina států skupiny největších ekonomik světa G20 ostře odsoudila válku na Ukrajině. V závěrečném prohlášení ze summitu na indonéském ostrově Bali ale skupina přiznává, že na konflikt existují i jiné názory, informovaly zahraniční agentury. Státy se také usnesly, že hrozby použití jaderných zbraní jsou nepřijatelné.

Foto: Pool, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz (vlevo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při jednání na Bali

Článek

„Většina členů (skupiny G20) ostře odsuzuje válku na Ukrajině,“ cituje z textu deklarace agentura AFP. Podle něj ale mezi státy skupiny, do které patří i Rusko a Čína, panuje na konflikt více názorů, napsala agentura Reuters.

Podle agentury Reuters v deklaraci také stojí, že státy odmítají hrozby použití jaderných zbraní. Uznávají, že válka na Ukrajině podkopává globální ekonomický růst. Státy rovněž přivítaly dohodou o přepravě zemědělských komodit přes Černé moře, kterou uzavřely Ukrajina a Rusko za zprostředkování OSN a Turecka.

Není zatím jasné, které státy vyjádřily na situaci „jiné názory“.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ze summitu odjel v úterý před jeho oficiálním koncem. Stejně se zachoval i při setkání poslední Rady bezpečnosti OSN, na které vystoupil s krátkým projevem, po němž odešel ze sálu, zatímco hovořili ostatní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám