Hlavní obsah

V Tanzanii upálili sedm lidí, podezřívali je z čarodějnictví

Dár as-Salám

Dav vesničanů v Tanzanii upálil sedm lidí, které obvinil z čarodějnictví. Podle pátečního sdělení policie v oblasti Kigoma bylo v souvislosti s případem zadrženo 23 osob. Mezi zatčenými jsou kmenoví vůdci a jeden bylinkář, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Tanzanská policie

Článek

”Půjdou před soud pro obvinění z vražd,” řekl policejní šéf oblasti u hranic s Burundi, kde se nachází vesnice Murifiti, kde bylo v pondělí sedm lidí upáleno. „Pět ze zabitých mělo přes 60 let, další dva přes čtyřicet. Byli napadeni a upáleni davem vesničanů, kteří je obvinili, že se věnují čarodějnictví,“ dodal policejní šéf Jafari Mohamed. Z toho je nařkl nový bylinkář.

Někteří lidé před fanatickým davem utekli, ale části se to nepovedlo. „Když jsem se druhý den ráno vrátil, našel jsem asi deset metrů od domu matčino spálené tělo. To otcovo bylo také spáleno, ale uvnitř domu,” řekl podle agentury AFP Josephat John, syn těchto dvou obětí.

Podobné násilí není v zemi ničím výjimečným. „V Tanzanii je pro obvinění z čarodějnictví každý rok zabito v průměru 500 starších lidí, především starých žen se začervenalýma očima,” tvrdí místní nevládní organizace pro lidská práva LHRC.

V oblastech podél hranice Tanzanie a Burundi přetrvávají mnohé pověry. Začervenalé oči se pokládají za důkaz čarodějnictví, přičemž tento jev je především důsledkem dráždění očí, které u žen způsobuje kouř z dobytčího trusu používaného k topení v kuchyni, vysvětluje organizace. Obviňováni z čarodějnictví jsou nejčastěji albíni a dvojčata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám