Hlavní obsah

V soudní síni postavili repliku koupelny, ve které Pistorius zabil přítelkyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

V soudní síni, kde řeší případ zastřelené přítelkyně Reevy Steenkampové, postavili podle BBC model koupelny, ve které ji Oscar Pistorius zastřelil. Pistorius tvrdí, že ji zastřelil omylem přes dveře záchodu, protože si ji spletl se zlodějem, podle žaloby ji plánovaně zavraždil. Klíčovou roli budou mít u soudu svědectví expertů na balistiku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

U soudu s Pistoriem proběhla rekonstrukce činuVideo: Reuters

 
Článek

Model hrál klíčovou roli už ve středu, kdy se řešilo, jak Pistorius vyrazil dveře pomocí kriketové pálky. Podle závěrů forenzních expertů Pistorius nemohl mít na nohou protézy, jak tvrdil.

Pistoriova obhajoba, ale tvrzení policejního experta Johannese Vermeulena zpochybnila. Uvedla, že dole na dveřích jsou jasné stopy, jak do nich Pistorius kopal protézami. To expert uznal.

Hlavně ale obhajoba vyvrátila hypotézu, že by Pistorius mohl bez protéz mlátit pálkou do dveří. Neudržel by rovnováhu. Při křížovém výslechu donutil experta si klenout a zůstat jen na kolenou bez toho, aby se prsty nohou dotýkal země. Expert se okamžitě začal kývat a nemohl udržet rovnováhu.

Foto: Reuters

Oscar Pistorius u soudu v Pretorii

Expert se hájil, že pokud mohl obžalovaný udržet rovnováhu při střelbě, mohl ji udržet, i když se snažil pomocí pálky vyrazit dveře.

Otázka, zda měl Pistorius protézy, když se pokoušel vyrazit dveře, je klíčová. Podle obžaloby atlet ve vzteku útočil na přítelkyni, která se zamkla na záchodě. Nejprve použil pálku, a pak střílel. Obhajoba tvrdí, že to bylo naopak. Střílel přes dveře, za nimiž slyšel podezřelý zvuk, až pak se pokusil dostat dovnitř, aby zjistil, kdo tam je.

Naopak úterní vyjádření patologa vyvrátilo atletovo tvrzení, že jedli večer, a teprve potom šli spát. Mrtvá měla v žaludku potravu, kterou pozřela jen dvě hodiny před smrtí. To by naznačovalo, že se oba mohli večer hádat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám