Hlavní obsah

V Ekvádoru se střílelo u restaurace, kde s rodinou snídal prezidentský kandidát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ekvádoru se střílelo před restaurací, kde s rodinou snídal jeden z kandidátů pro nedělní prezidentské volby Otto Sonnenholzner. Policie poté na tiskové konferenci sdělila, že kandidát nebyl terčem útoku, ale že šlo o eskalaci policejního pronásledování lupičů, kteří vykradli obchod s oblečením, píše agentura Reuters.

Foto: Henry Romero, Reuters

Volební urny před nedělními prezidentskými volbami v Ekvádoru rozvážejí a hlídají vojáci

Článek

Sonnenholzner o incidentu informoval na sociální síti X, dříve Twitteru. „Díky Bohu, že jsou všichni v pořádku… strach a bezmoc, které jsem viděl v očích všech přítomných, jsou bolestivé. Takhle nemůžeme jít dál. Zítra (v neděli) změníme kurz!“ napsal Sonnenholzner.

Na sociálních sítích se objevilo amatérské video se záznamem policejní akce.

Ekvádorci v neděli v předčasných volbách volí nového prezidenta i parlament. Celý proces má však zatím daleko k poklidným volbám; v zemi od minulého týdne platí nouzový stav, který vyhlásil prezident Guillermo Lasso poté, co skupina útočníků v Quitu zastřelila prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia.

Jen o několik dní později útočnici projíždějící na motorce zastřelili Pedra Brionese, regionálního lídra strany Občanská revoluce (RC), jejíž členka Luisa Gonzálezová je favoritkou nedělních voleb.

Jiný kandidát Daneil Noboa ve čtvrtek prohlásil, že na jeho akci ve městě Duran začal kdosi střílet. Policie později konstatovala, že sám Noboa, syn prominentního obchodníka s banány a bývalého prezidentského kandidáta, terčem útoku nebyl.

Pětačtyřicetileté Gonzálezové nyní průzkumy dávají přes 30 procent hlasů, některé i kolem 40 procent. Pokud v nedělním prvním kole získá přes 40 procent a na druhého v pořadí bude mít náskok alespoň deseti procentních bodů, stane se první zvolenou prezidentkou Ekvádoru. Případné druhé kolo je naplánované na 15. října. Nebude se však konat ani v případě, že by některý z kandidátů v kole prvním obdržel přes 50 procent hlasů.

Ekvádor obecně čelí nárůstu násilí, za nimž je zejména boj drogových gangů. Země leží mezi Kolumbií a Peru, které patří k největším producentům kokainu, a její přístavy se staly velkým překladištěm pro drogy do Severní Ameriky a Evropy. V roce 2022 v Ekvádoru evidovali nejvíce vražd za rok, na 100 000 obyvatel jich připadalo 25.

Změna. Zavražděného prezidentského kandidáta v Ekvádoru nakonec nahradí novinář Zurita

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám