Hlavní obsah

Thajci hlasovali v předčasných volbách, opozice je bojkotovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Milióny Thajců v neděli hlasovaly o novém složení parlamentu. Předčasné parlamentní volby na konci minulého roku vyhlásila premiérka Jinglak Šinavatrová, aby tak ukončila tříměsíční protivládní protesty. Volby se konaly v napjaté atmosféře, opozice je bojkotovala.

Foto: Nir Elias, Reuters

Thajec hlasuje v předčasných parlamentních volbách.

Článek

I když si sobotní násilnosti mezi opozičními a provládními demonstranty v Bangkoku vyžádaly nejméně sedm zraněných, začalo dnešní hlasování klidně a zprávy o násilnostech se zatím neobjevily, sdělil agentuře Reuters šéf národního bezpečnostního výboru. „Demonstranti se poklidně shromažďují, aby dali najevo svůj nesouhlas s těmito volbami,” prohlásil ještě před uzavřením volebních místností.

Hlavní opoziční síla Demokratická strana je bojkotovala, demonstranti jsou nadále v ulicích a hlasování v některých obvodech bylo podle zpráv v médiích narušeno. Podle volební komise nebylo možné hlasovat ve 42 ze 375 okrsků.

Oficiální konečné výsledky lze oznámit až po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků. Parlament se ale bude moci sejít, až se uskuteční volby i v místech, kde byly volební místnosti blokovány. Podle agentury AP je nebezpečí, že by se kvůli mocenskému vakuu mohla opakovat situace z roku 2006, kdy se do krize vložila armáda a chopila se moci.

Analytici považují za téměř jisté, že výsledek bude napaden u soudu, který by ho mohl anulovat. Nyní hrozí takzvaný „soudní puč”, jak tento vývoj média označují. Podle analytiků totiž soudy i nezávislé thajské kontrolní agentury ve velkém nesouhlasí s nynějším vládním systémem. Oponenti Jinglak Šinavatrové navíc studují právní možnosti, jak dnešní hlasování anulovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám