Hlavní obsah

Tajfun Haiyan na Filipínách vyrval i mrtvoly z hrobů

O síle tajfunu Haiyan, který se 8. listopadu přehnal nad Filipínami, nesvědčí jen trosky domů, ale i lidské ostatky volně poházené na hřbitově i mimo něj. Vichr udeřil tak mocně, že mrtvé vytrhal z místa jejich odpočinku, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Lidská lebka u silnice u města Hernani na Filipínách

Článek

Hluboce šokovaní obyvatelé líčí, jak se nebylo kam schovat, když se bouře přihnala na pobřeží a vlny se přehnaly přes školu, kde se před ní ukrývaly děti a staří lidé.

Tajfun Haiyan zabil v malém venkovském městečku Hernani nejméně 75 lidí a dalších 45 se stále pohřešuje. A aby té noční můry nebylo málo, byla síla bouře taková, že vytáhla i mrtvé z hrobů na místním hřbitově. Ti, kdo její řádění přežili, byli zděšení, když našli hřbitov v troskách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Filipínci používají tajfunem zničené ledničky jako člunyVideo: Reuters

"Byl to pohled, ze kterého se ježily vlasy hrůzou. Někteří mrtví trčeli napůl ven z hrobů, další kostry byly roztroušeny po ulici," řekla Claire Gregoriová, humanitární pracovnice z nedaleké katolické diecéze Borongan. "Přišla voda a všechno vyplavila," dodala a ukázala na oceán, který je od hřbitova vzdálený asi 700 metrů a ukrytý za hustým pásem nyní zničeného pásu mangrovníků.

Foto: Profimedia.cz

Tajfun vytahal ostatky z hrobů.

Ostatky zmizely

Katolický hřbitov se v této hluboce nábožensky založené zemi změnil na směs rozbitého a zpřevraceného betonu a mramorových desek, to vše napůl pokryté rozdrcenými korály, které přinesla voda. Z jednoho rozbitého hrobu trčela kostnatá ruka, na dalších hrobech se povalovaly lebky a vedle na zemi kyčelní kost.

Pětačtyřicetiletý Romeo Vazquez vzpomíná, jak voda rychle stoupla a dalších hrozivých pět hodin vůbec neklesala. "Tahle pole vypadala jako moře," řekl. "Plavaly na ní domy a lodě, a taky lidé, někteří mrtví, někteří ještě živí." Jeho rodina přežila, protože včas utekla na kopec za domem. Ale příbuzní, které uložili na hřbitově k věčnému odpočinku, zmizeli. "Můj bratr je pryč, jeho rozbitý hrob je prázdný," řekl Vazquez. "Moje babička taky zmizela."

Sedmdesátiletý farmář Luciano Habagat se do bezpečí probrodil vodou, která mu sahala po hrudník, když jeho dům zaplavily vlny. "Lidé byli vzhůru kvůli silnému větru, ale byla hrozná tma. Někteří se schovali do školy, jiní utíkali do kopců," řekl. Jeho sestra zahynula.

Stále 1600 pohřešovaných

Škola byla evakuačním střediskem a lidé věřili, že v ní budou v bezpečí, uvedla Gregoriová. "Po čase ale začalo být vlhko na podlaze, a když otevřeli dveře, vyvalil se na ně příval mořské vody," uvedla.

Filipíny stále ještě sčítají, kolik obětí si vlastně super-tajfun Haiyan vyžádal. Poslední oficiální bilance uváděla 3976 mrtvých, 1600 pohřešovaných a až čtyři milióny těch, kdo přišli o střechu nad hlavou.

V Hernani kromě pátrání po nových obětech a pohřešovaných museli ti, kdo přežili, navíc znovu pohřbít i své dříve zesnulé příbuzné. Většina z nich skončila v hromadném hrobě, kterému místní kněz společně požehnal. Výjimkou byl muž, který měl pohřeb jen dva dny předtím, než bouře udeřila. Tomu rodina vystrojila ještě jedno poslední rozloučení a uložila ho zpět do původního hrobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám