Hlavní obsah

Supermarkety na Novém Zélandu po teroristickém útoku přestávají prodávat nože

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland

Novozélandský maloobchodní řetězec Countdown oznámil, že po pátečním útoku extremisty na zákazníky stáhl z regálů svých supermarketů nože a nůžky. Podle úřadů islamistický extremista pobodal šest lidí v jednom z obchodů společnosti.

Foto: Reuters

Novozélandští policisté na místě útoku

Článek

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová upřesnila, že při útoku bylo zraněno dohromady sedm lidí a stav tří z nich je kritický. Policie útočníka záhy po činu zastřelila. Premiérka řekla, že kvůli soudnímu příkazu nelze zveřejnit jeho jméno.

"Minulou noc jsme přijali rozhodnutí odstranit všechny nože a nůžky z našich regálů a zvažujeme, zdali bychom je měli dále prodávat," řekla Kiri Hannifinová, generální manažerka společnosti Countdown pro bezpečnost.

Příznivec ISIS pobodal na Novém Zélandu šest lidí

Svět

"Chceme, aby se veškerý náš personál cítil bezpečně, když přijdou do práce, zvláště po včerejších událostech," uvedla Hannifinová v prohlášení pro média. Podle místních médií stáhly nože z běžného prodeje i další maloobchodní řetězce.

Útočník byl ze Srí Lanky

Policie útočníka, srílanského občana, zastřelila. Podle Ardernové byl inspirován takzvaným Islámským státem (IS) a byl pod neustálým policejním dohledem. Policie tak muže sledovala i v době, kdy šel do supermarketu na předměstí Aucklandu New Lynn. Původně se policie domnívala, že si šel jen nakoupit, ale on sáhl po vystaveném noži a začal bodat lidi. Policie uvedla, že ho do minuty zastřelila.

Premiérka Ardernová řekla, že byl pod dohledem od roku 2016, kvůli podpoře násilné ideologie inspirované Islámským státem.

Reklama

Výběr článků

Načítám