Hlavní obsah

Soul hrozí tvrdou odvetou na provokace KLDR

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejský prezident I Mjong-bak v pondělním projevu k Novému roku pokračoval v tvrdých slovních výpadech vůči Severní Koreji, i když dodal, že dveře k dialogu jsou otevřené. Jinak ale volil vypjatou válečnickou rétoriku.

Foto: Reuters

Jihokorejský prezident I Mjong-bak při projevu

Článek

"Soul odpoví tvrdě vůči jakékoli hrozbě a nedovolí zmocnit se ani pídě našeho území," řekl v projevu prezident, který mísil hrozby s nabídkami stejně jako Pchjongjang před dvěma dny.

"Míru nelze dosáhnout zadarmo. Jakákoliv provokace by znamenala hrozbu pro naše životy a majetek, kterou nebudeme tolerovat," řekl dále I Mjong-bak. "Taková provokace se setká s tvrdou a důraznou odpovědí."

Korejská armáda se mění

Podle prezidenta musí Jižní Korea přistoupit k ostřelování ostrova Jonpchjong stejně jako Spojené státy k teroristickým atentátům z 11. září 2001 a důkladně "reorganizovat své obranné pozice" i strategii.

„Situace před a po provokaci vůči Jonpchjongu nemůže být stejná, ostřelování Jonpchjongu nám také posloužilo jako příležitost reflektovat připravenost naší obrany a přehodnotit naše obranné principy. Nemůže tu být žádné zpoždění při uplatnění bezpečnostních opatření,“ řekl prezident, který čelil kritice, že nechal 23. listopadu střílet severokorejská děla po dvě hodiny na ostrov a jihokorejská armáda nic nepodnikla, nevzlétla ani letadla k odvetnému náletu.

Jednání jsou možná

Prezident ale na závěr dodal, že jednání jsou možná: „Připomínám severu, že cesta k míru je stále volná. Dveře k dialogu jsou stále otevřené. Jestliže Sever ukáže upřímnost, mámě vůli a plán drasticky zvýšit ekonomickou spolupráci s mezinárodním společenstvím. Sever ale musí přistoupit na to, že ničeho nelze dosáhnout vojenským dobrodružstvím. Jaderné zbraně a vojenská dobrodružství musejí být opuštěny.“

Obě Koreje jsou technicky ve válce, protože po podepsání příměří z roku 1953 nebyl uzavřen mír.

Reklama

Výběr článků

Načítám