Hlavní obsah

Severokorejská vláda ztrácí informační monopol

Vláda Severní Koreje si není schopna udržet informační monopol a vnímání severokorejských občanů o vnějším světě se mění. Uvádí to zpráva agentury InterMedia pro americkou vládu nazvaná Tiché otvírání. Její autoři tvrdí, že Severokorejci mají více než kdy jindy přístup k zahraničním médiím, včetně rozhlasu, televize a DVD nosičů.

Foto: ČTK/AP

Vůdce Kim Čong-un s veliteli a příslušníky severokorejské armády

Článek

Zvláště v poslední době narostl ilegální přísun DVD. Podle zprávy se většinou do země přes hranici s Čínou pašují jihokorejská dramata. Severokorejci podle zprávy najednou dostávají „obrázek o místě, které je celý život fascinovalo, protože propaganda Severní Koreje se na Jižní Koreu soustředí“.

„To je extrémně silný nástroj,“ poznamenávají autoři.

Výzkumníci na zprávě pracovali dva roky a mimo jiné vyzpovídali 250 Severokorejců, většinou uprchlíků, ale i lidi, kteří oficiálně dostali povolení vycestovat. Téměř polovina potvrdila, že viděla DVD zahraniční produkce.

Vláda uzavřené a chudé země podle zprávy ztrácí informační a mediální monopol a lidé začínají být vůči poměrům kolem sebe kritičtější, byť jen pozvolna. Stále víc Severokorejců poslouchá také zahraniční rozhlas a sleduje televizní vysílání z jiné země. Zvláště se to děje v příhraničních regionech.

Přesto zůstávají nejdůležitějším zdrojem informací osobní kontakty, uzavírá zpráva.

Reklama

Výběr článků

Načítám