Hlavní obsah

Severokorejci zase staví jaderný reaktor

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba lehkovodního reaktoru v jaderném komplexu Jongbjon severně od hlavního města Pchjongjangu pokročila. Podle Střediska pro americko-korejské vztahy při Johns Hopkinsonově univerzitě to prokázaly satelitem pořízené snímky.

Článek

KLDR loni na podzim ohlásila pokrok v jaderném programu a USA informovaly o stavbě reaktoru. Mezitím ale zemřel Kim Čong-il a následovalo předávání moci jeho synovi, kvůli němuž zřejmě byla stavba pozastavena. Snímky pořízené z vesmíru na konci dubna ale potvrdily obnovení stavebních prací. Těsně před dokončením je zadržovací nádrž reaktoru.

Stavba ale ještě potrvá. „V úhrnu to může trvat ještě rok až dva, než bude zařízení provozuschopné,“ uvedli experti na webu amerického střediska 38 North.

Není jasné, jakým účelům má reaktor sloužit. USA a jejich spojenci se obávají, že by mohl být zapojen do vojenského jaderného programu. Severní Korea v minulosti uskutečnila dvě jaderné zkoušky a nedávno se v médiích objevila podezření na chystaný třetí test.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám