Hlavní obsah

Severní Koreji hrozí hladomor, varuje OSN

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Severní Koreji hrozí humanitární krize kvůli nedostatku potravin, varoval ve středu Světový potravinový program OSN (WFP). Zemi trápí po špatné úrodě klesající dodávky a raketový vzestup cen.

Foto: Romeo Ranoco , Reuters

Severní Korea je závislá na potravinových dodávkách ze zahraničí. Hlavní dárci s podporou váhají.

Článek

Zemědělští experti se obávají, že by nedostatek potravin, který způsobily loňské záplavy, vzestup cen rýže a obilovin a politické rozepře s nejvýznamnějším dárcem potravin Jižní Koreou, mohl způsobit hladomor horší, než ten, jenž zemi postihl v devadesátých letech.

„Situace v zemi se zhoršuje a bude potřeba vnější pomoci, aby byla odvrácena tragédie,“ řekl ředitel WFP pro Asii Tony Banbury. Jeho úřad koncem března oznámil, že Severní Koreji bude v roce do října 2008 scházet 1,66 miliónu tun obilnin, což je největší deficit za posledních sedm let.

Severní Korea je už léta závislá na pomoci Jižní Koreje a Číny. Soul ještě letos pomoc neodeslal a Peking ve snaze zastavit domácí růst cen s pomocí váhá.

Cena rýže se v Severní Koreji za poslední rok více než zdvojnásobila. Jeden kilogram stojí zhruba třetinu měsíční výplaty obyčejného dělníka.

Cena rýže se v Severní Koreji za poslední rok více než zdvojnásobila. Jeden kilogram stojí zhruba třetinu měsíční výplaty obyčejného dělníka.

WFP varuje mezinárodní společenství před opakováním scénáře z poloviny 90. let minulého století, při němž v zemi zemřelo přes milión lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám