Hlavní obsah

Severní Koreji hrozí další hladomor

Právo, DPA, nek
Peking

Komunistické Severní Koreji opět hrozí hladomor. Upozornili na to představitelé Světového programu pro výživu (WFP) s tím, že příčinou tohoto nebezpečí jsou omezení ze strany úřadů KLDR a nižší příspěvky dárcovských zemí.

Článek

Potravinová pomoc WFP nyní dosáhne jen ke dvěma miliónům lidí z třiadvacetimiliónové populace KLDR. Plánována přitom byla pro 6,2 miliónu lidí.

„Je to velmi těžká situace pro mnoho lidí v Severní Koreji,“ prohlásil ve středu v Pekingu zástupce WFP pro Severní Koreu Torben Due. V nejhůře postižených oblastech země musejí podle něj lidé hledat potravu v přírodě. Vše zhoršuje navíc chronická podvyživenost obyvatelstva KLDR v uplynulých 15 až 20 letech.

Průběh tamní potravinové krize lze jen těžko předvídat, ale WPF má zprávy, že kvůli nedostatečné výživě se stále více dětí ocitá v nemocnici, řekl Due. Už v 90 letech stihl KLDR hladomor, který si vyžádal statisíce životů.

KLDR je jedním z nejvíce izolovaných států světa, zároveň je ale silně odkázána na dovoz potravin ze zahraničí. Přes svou závislost na zahraniční potravinové pomoci tamní komunistický režim činnost humanitárním organizacím nijak neulehčuje. Zakazuje například působit v zemi lidem, kteří mluví korejsky.

Reklama

Výběr článků

Načítám