Hlavní obsah

Severní Korea otestovala raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Minulý týden Severní Korea otestovala raketu krátkého doletu. Uvedla to ve středu jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na nejmenovaný zpravodajský zdroj. Jde o první test severokorejské rakety krátkého doletu po 19 měsících, uvádí CNN. Jihokorejské ministerstvo obrany test nepotvrdilo.

Foto: Lee Jae-Won, Reuters

Severní Korea odpálila v sobotu několik testovacích střel.

Článek

Vylepšená střela země-vzduch KN-06 byla vypálena v polovině minulého týdne na západním pobřeží v provincii Pchjongang pukto. Nová verze má mít větší dolet.

Agentura AFP připomněla, že KLDR střely krátkého doletu vypálila naposledy v říjnu 2009. Z východního pobřeží bylo tehdy vystřeleno pět raket země-země KN-02. V červenci 2009 provedl Pchjongjang sérii testů raket krátkého doletu na východním pobřeží, kvůli nimž byl tvrdě kritizován mezinárodním společenstvím

Test ukazuje na trvající napětí na Korejském poloostrově od loňského jara, kdy zřejmě KLDR potopila jihokorejskou korvetu. Vyostřilo je ostřelování jihokorejských ostrovů u sporné námořní hranice.

Pchjongjang minulý týden pohrozil, že přetrhá všechny vazby s jihem a že použije vojenskou sílu. Tvrdil, že Jižní Korea úpěnlivě žadoní o konání rozhovorů mezi vůdci obou zemí. Soul tehdy upozornil, že Severní Korea jeho výzvu překroutila.

Severokorejská agentura KCNA pak sdělila, že KLDR nepřistoupí na žádná jednání se Soulem, pokud ji bude nutit opustit jaderný program. Jeho ukončení je podmínkou pro rozsáhlou ekonomickou pomoc a Severní Korea v uplynulých týdnech naznačovala ochotu se k jednáním o jádře vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám