Hlavní obsah

Severní Korea chystá všeobecnou amnestii vězňů

Pchjongjang

Severní Korea oznámila, že u příležitosti 70. výročí vzniku země vyhlásí všeobecnou amnestii. Opatření vstoupí v platnost 1. srpna. KLDR při významných výročích amnestuje v poslední době vězně pravidelně, naposledy v roce 2015.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA napsala, že amnestie se bude týkat vězňů „usvědčených ze zločinů proti své zemi a svému lidu“. Kolik jich bude propuštěno, není jasné. Stát prý přijme praktická opatření, aby „pomohl propuštěným najít“ nový život a práci.

„Nejnovější amnestie bude vyhlášena díky politice vůdce Kim Čong-una, který klade důraz na blaho lidu,“ napsal nejvlivnější severokorejský list Rodong sinmun.

Mezi vězni jsou i děti

Výročí založení země oslaví Severní Korea 9. září. Předchozí příležitostí k amnestii bylo v roce 2015 v KLDR 70. výročí osvobození od japonské koloniální nadvlády, v roce 2012 to zase bylo 100. výročí narození zesnulého vůdce Kim Ir-sena a 70. výročí narození jeho syna a nástupce Kim Čong-ila, který je již také po smrti.

Počet vězňů v severokorejských káznicích a vězeňských pracovních táborech není přesně znám, podle odhadů organizací pro lidská práva jich bude kolem 200 tisíc. Většina z nich je přitom zadržována z politických důvodů, nikoli za spáchané zločiny, píše agentura AFP. Mezi vězni je i mnoho žen a dětí.

Obsáhlá zpráva zveřejněná v roce 2014 vyšetřovacím výborem OSN uvádí, že řada obviněných je uvězněna bez soudního procesu, běžné je podle zprávy i bití a sexuální zneužívání vězňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám