Hlavní obsah

Šest Číňanů se zabilo, aby zemřeli dřív, než bude povinný pohřeb žehem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Šest seniorů spáchalo ve východní Číně sebevraždu v reakci na nové nařízení, podle něhož budou zemřelí po 1. červnu zpopelňováni. Ve středu to uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Čínské rakve jsou zdobné

Článek

Šest starších Číňanů si vzalo život v okrese An-čching v provincii An-chuej. Ke svému činu se odhodlali proto, aby zemřeli dříve, než vejde v provincii v platnost nový zákon zakazující pohřbívání nebožtíků v rakvích do země, napsal místní tisk s odvoláním na příbuzné sebevrahů.

Podle deníku Beijing News začali vládní úředníci v provincii An-chuej v květnu zabavovat lidem rakve, což „mělo obrovské psychologické dopady”. List nicméně dodal, že navzdory tvrzení rodin byly příčiny sebevražd složitější.

Mezi sebevrahy je i jednadevadesátiletá žena, která se prý 5. května oběsila, když se dozvěděla o nových pravidlech pohřbívání. Třiaosmdesátiletá Čeng Š'-fang se údajně zabila, když úředníci před jejími zraky přeřízli pilou rakev, kterou měla přichystanou. Skokem do studny ukončila svůj život osmašedesátiletá žena, ostatní pak vypili jed.

Místní se na pohřeb dlouho chystají

Lidé v An-čchingu, kteří podle AFP tráví až deset let přípravou svých rakví, dostali zprávy o plánovaném zákazu pohřbů v dubnu. Tedy pouhé dva měsíce před tím, než má nové nařízení začít platit.

Článek v deníku Beijing News citoval jednoho z místních obyvatel jménem Ši, který prohlásil: „Měl jsem těžký život a až umřu, chtěl bych spát někde, kde budu chráněn před deštěm – tedy v rakvi.“

Místní vláda v médiích popřela, že by sebevraždy nějak souvisely s chystaným zákazem pohřbívání do země. Podle nich se dotyční vzdali rakví dobrovolně. „Čína je velká země, a umírání a nemoci jsou mezi staršími lidmi normální,“ konstatoval jeden z místních úředníků.

Málo pozemků pro hroby

V Číně existuje tisíce let stará tradice uctívání předků, která vyžaduje, aby rodiny uložily své zesnulé do země a vybudovaly jim hrob. V posledních letech ale místní vlády po celé zemi ničí hroby v rámci kampaně na podporu kremace. Důvodem je nedostatek pozemků. V Číně žije zhruba 1,3 miliardy lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám