Hlavní obsah

Senegalský poslanec udeřil kolegyni a rozpoutal rvačku v parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V senegalském parlamentu se ve čtvrtek strhla násilná potyčka mezi zákonodárci poté, co jeden z opozičních poslanců dal pohlavek své kolegyni. Informovala o tom agentura Reuters, podle které šlo o vyústění rostoucího rozporu mezi politiky vládnoucí a opoziční strany.

Foto: Reuters

Senegalský parlament

Článek

Opoziční poslanec Massata Samb během představování rozpočtu přistoupil k Amy Ndiaye Gnibyové z vládní koalice Benno Bokk Yakaar a udeřil ji zezadu do hlavy, čímž vyvolal rvačku i mezi ostatními zákonodárci.

Gnibyová po Sambovi hodila židli, načež ji jiný muž srazil na zem. Zasedání muselo být přerušeno, protože politici si začali vyměňovat rány, obvinění a urážky.

Napětí mezi vládnoucími a opozičními politiky roste od červencových parlamentních voleb, v nichž vládnoucí strana ztratila pohodlnou většinu. Zřejmě to způsobily obavy, že prezident Macky Sall bude v roce 2024 usilovat o třetí funkční období.

Sall odmítl jasně říci, zda se hodlá ucházet o třetí funkční období, což by podle opozice znamenalo porušení limitů pro funkční období i dřívějšího slibu. Příznivci šedesátiletého Salla tvrdí, že díky ústavní změně může znovu kandidovat.

Samb se ve čtvrtek v parlamentu vyjadřoval k výrokům Gnibyové. Zákonodárkyně o víkendu kritizovala duchovního vůdce, který se stavěl proti třetímu mandátu prezidenta Sally. Poslankyně se tak podle Samba dopustila urážky duchovního. Když se jeho poznámkám vysmála a prohlásila, že ji to nezajímá, Samb k ženě přistoupil a udeřil ji.

Záběry z rvačky byly hojně sdíleny na sociálních sítích a vyvolaly debatu o násilí na ženách. Jedna potyčka mezi poslanci přitom vypukla již v září, kdy se poprvé po volbách sešel parlament a zákonodárci se přetahovali o vedení sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám