Hlavní obsah

Kazachstán popírá, že ho zasáhl tajemný zápal plic smrtelnější než covid-19

Novinky, nčs
Aktualizováno

Čínské velvyslanectví v Kazachstánu varovalo občany před možností nové epidemie zápalu plic, který má být smrtelnější než covid-19. Podle ambasády se v zemi objevil znatelný nárůst případů nemoci a není jasné, jaký vir ho způsobuje, informovala agentura Reuters. Místní ministerstvo to popřelo s tím, že čínské varování neodpovídá realitě.

Foto: Profimedia.cz

V Kazachstánu se šíří zápal plic. Ilustrační foto.

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví republiky Kazachstán oficiálně prohlašuje, že se tato informace nezakládá na pravdě,“ komentoval úřad čínské tvrzení.

Foto: repro Kazpravda.kz

Podle kazašského ministerstva zdravotnictví se informace nezakládají na pravdě

Ministr zdravotnictví ve čtvrtek informoval o zápalech plic všech druhů v zemi, jichž přibylo, a to nejen o bakteriálních a způsobených plísněmi, ale také o virových. Zmínil, že mnoho nahlášených lehkých případů zápalu plic nebylo potvrzeno laboratorně a že zprávy čínských médií rozhodně neodpovídají skutečnosti.

Nebezpečnější než koronavirus, tvrdí Číňané

Čínské velvyslanectví o nárůstu počtu případů pneumonie informovalo ve čtvrtek na svém oficiálním profilu na sociální síti WeChat. Nejpostiženějšími oblastmi mají být města Atyrau, Aktobe a Šymkent.

V první polovině letošního roku na zápal plic zemřelo v Kazachstánu 1772 lidí, z toho 628 v červnu. „Úmrtnost je v tomto případě mnohem vyšší než u covidu-19,“ uvádí stanovisko čínského velvyslanectví.

Zda zápal plic způsobuje vir spojený se současnou pandemií koronaviru SARS-CoV-2 nebo jiný kmen, zatím není jisté.

Rekordní čísla covidu-19

Podle státní zpravodajské agentury Kazinform se v zemi objevilo v červnu meziročně 2,2krát více případů zápalu plic. „Během posledních několika dnů bylo hospitalizováno více než 300 lidí se zápalem plic. Někteří navíc zůstávají v domácím léčení,“ uvedla agentura s odvoláním na zdravotnické úřady v Astaně.

Kazachstán ohlásil zatím přes 54 tisíc nakažených novým koronavirem, v posledních dnech navíc čelí vyššímu nárůstu nových případů. Ve čtvrtek jich byly necelé dva tisíce, což je nejvíce za celou dobu pandemie v zemi. V souvislosti s onemocněním covid-19 zemřelo v zemi oficiálně 264 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám