Hlavní obsah

První fotbalové mistrovství v Africe vyvolává vzrušení i obavy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jihoafrické republice v pátek začíná vůbec první světový šampionát v kopané na černém kontinentě. Mistrovství v zemi, v níž do devadesátých let vládl apartheid a kterou trápí bída, HIV a vysoká kriminalita, k sobě poutá pozornost nejen miliónů fotbalových příznivců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do JAR se sjíždějí davy fanoušků, celebrit a fotbalistůVideo: Reuters

 
Článek

Server Sport.cz bude o dění informovat ve speciální rubrice. V průběhu pátku a soboty se do ní čtenáři mohou dostat též z hlavní stránky Seznamu.cz, a to prostřednictvím vyobrazení maskota serveru, psa Krastyho, který si bude hrát s fotbalovým míčem.

Šampionát se na jižní polokouli vrací po 22 letech, naposledy se pod rovníkem hrálo v roce 1978 v Argentině, kde zvítězil domácí tým.

O titul mistrů světa usiluje 32 týmů rozdělených do osmi skupin. Už tradičně jsou letos mezi favority na pohár Brazilci. Z evropských zemí není bez nadějných vyhlídek Španělsko, i když žádný evropský tým dosud nezvítězil, když se turnaj pořádal mimo starý kontinent.

Foto: Jorge Silva , Reuters

Fanoušci s vlajkami Mexika a Brazílie před stadiónem v Johannesburgu

V JAR je v současnosti zima a polovina zápasů se bude hrát v nadmořské výšce nad 1000 metrů.

Naděje na sjednocení

Země se na mistrovství těší. Johannesburgem ve středu pochodovaly desítky tisíc lidí a domácímu týmu předem připravily oslavnou přehlídku. Město ohlušily vuvuzely, speciální plastové trubky fanoušků, kvůli nimž se prý hráči neslyší na dva metry, a k jejichž zákazu neúspěšně vyzvalo množství národních organizací.

Šampionát má i svůj tanec. Diski je jakousi místní verzí Macareny, při níž tanečníci napodobují pohyby hráčů. Tanec je hitem po celé JAR už několik měsíců a dokumentuje víru, že by fotbalový turnaj mohl zemi sjednotit.

Vzrušení podnítila i zpráva, že na zahajovacím ceremoniálu vystoupí i 91letý bojovník proti apartheidu Nelson Mandela. Toho těsně před začátkem šampionátu postihlo rodinné neštěstí, při autonehodě zemřela jeho třináctiletá pravnučka. Řidič druhého auta byl opilý. Mandela následně účast na zahájení zrušil.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Fotbaloví příznivci s vuvuzelami

Zemi trápí kriminalita

Podle kritiků skutečnost, že mistrovství pořádá JAR, zavdává důvod k obavám. Zemi sužuje bída a vysoká kriminalita, což se projevilo ve středu, kdy byli ve svém hotelovém pokoji v Magaliesburgu oloupeni tři novináři z Portugalska a Španělska. Zloději k nim vnikli nad ránem, když ještě spali. Když se jeden z nich probudil, vyhrožovali mu s pistolí u hlavy.

V pátek oznámila čínská média, že byli okradeni také čtyři jejich novináři. Přepadli je v autě, v němž jeli z natáčení. Přišli o peníze a techniku.

Foto: Thomas Mukoya , Reuters

Muž metá kozelce před stadiónem v Johannesburgu.

Každý čtvrtý muž znásilnil ženu

Každý čtvrtý muž v JAR znásilnil ženu. V loňském průzkumu jich téměř 28 procent uvedlo, že silou a proti její vůli přinutili ženu či dívku k pohlavnímu styku, přičemž 14 procent přiznalo znásilnění bývalé nebo současné přítelkyně, 12 procent znásilnění ženy, která nebyla jejich partnerkou, a 10 procent znásilnění neznámé osoby i přítelkyně. Devět procent se zúčastnilo znásilnění ve skupině.

Dalších 17 procent mužů navíc řeklo, že se o znásilnění pokusilo a celkem 42 procent přiznalo, že se na ženách dopustilo fyzického násilí.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Jízda fotbalistů JAR Johannesburgem

Úřady se rovněž obávají, že příliv statisíců fanoušků by mohl vést k prudkému růstu šíření nemoci AIDS. V JAR je nejvíce nakažených virem HIV na světě – zhruba 5,7 miliónu obyvatel, tedy asi pětina dospělých. Každý den se nakazí zhruba 1 400 a zemře na tisíc lidí. Zahraničí do JAR před mistrovstvím darovalo desítky miliónů kondomů.

Obavy z teroristů

Už tradičně panují též obavy z teroristického útoku. V polovině května byl v Iráku zatčen bývalý důstojník armády Saúdské Arábie, který přiznal, že dvojce teroristické sítě al-Káida Ajmánu Zaváhrímu navrhl v odplatě za karikatury proroka Mohameda zaútočit na fotbalisty Dánska a Nizozemska, a v případě, že se to nepovede, tak na fanoušky.

Zůstalo ale jen u návrhu. Analytici navíc zpochybňují, zda by irácká al-Káida byla schopna útok ve vzdálené zemi provést.

Mistrovství světa v kopané v JAR potrvá měsíc do 11. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám