Hlavní obsah

Náhorní Karabach přijal ruský návrh na příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na návrh ruských mírových sil na příměří, které má ukončit boje s Ázerbájdžánem. Měla by tak skončit vojenská operace jeho armády v arménské enklávě, která má separatistické tendence.

Následky úterního útoku v Náhorním KarabachuVideo: Reuters

 
Článek

Informuje o tom stanice BBC na svém ruskojazyčném webu nebo agentura Reuters s odvoláním na informační centrum mezinárodně neuznané separatistické republiky.

Prohlášení centra rovněž hovoří o úplném odzbrojení karabašské armády a stažení těžké techniky z Náhorního Karabachu, píše BBC. Ázerbájdžán v horské enklávě zahájil v úterý vojenskou operaci a v útocích podle místních arménských úřadů pokračoval i ve středu.

Konfliktní zóna

Náhorní Karabach je součástí Ázerbájdžánu. Enklávu ale za podpory Jerevanu i s přilehlým územím ovládli tamní arménští separatisté v krvavé válce, která skončila v roce 1994. V šestitýdenní válce s Arménií na podzim 2020 dobyl Ázerbájdžán zpět okresy sousedící s enklávou i část Karabachu.

Válku ukončilo příměří zprostředkované Ruskem. Od té doby zůstala jediná pozemní cesta, známá jako Lačinský koridor, která spojuje Karabach s Arménií. Volný pohyb po této trase by mělo zajišťovat několik tisíc ruských vojáků, rozmístěných jako mírové síly v regionu, ale podle médií koridor ve skutečnosti ovládá Ázerbájdžán.

Náhorní Karabach je pod plnou palbou, Arménie hlásí už téměř tři desítky mrtvých

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám