Hlavní obsah

Při zřícení domu v KLDR hlášeny stovky obětí, vůdce prý probděl celou noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Až stovky obětí si vyžádalo zřícení rozestavěného obytného domu v severokorejském Pchjongjangu. Podle jihokorejských představitelů jde o neštěstí „nepředstavitelného rozsahu”.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Severokorejské úřady se omluvily rodinám truchlících a sdělily, že tragédie si vyžádala mrtvé a spustila velkou záchrannou operaci. Počet obětí ale nesdělily.

Nejmenovaný představitel jihokorejského ministerstva pro sjednocení v neděli prohlásil, že v úterý v Pchjongjangu spadla 23patrová obytná budova. Podle něj v ní mělo bydlet 92 rodin. Zmíněný činitel rovněž řekl, že v Severní Koreji je běžné, že se lidé stěhují do nových budov před tím, než je jejich stavba zcela dokončena. "Pokud budeme předpokládat, že každá rodina má v průměru čtyři členy, zemřely zřejmě stovky lidí," konstatoval.

Ministr veřejné bezpečnosti se „kál”

Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení uvedla, že na každém patře byly čtyři domácnosti. Není podle ní ale známo, kolik lidí bylo v době tragédie v budově. Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA napsala, že ministr veřejné bezpečnosti se "kál" a řekl, že "na projekt náležitě nedohlížel, čímž zavinil nepředstavitelnou nehodu".

Záchranné práce byly prý ukončeny v sobotu. Zpráva agentury KCNA je pozoruhodná především proto, že severokorejský komunistický režim přísně cenzurující státní média zřídkakdy povolí zveřejnění informací, které mohou být vnímány negativně. Zpráva rovněž cituje nejmenovaného představitele, podle nějž severokorejský vůdce Kim Čong-un "probděl celou noc s bolestnými pocity poté, co se o nehodě dozvěděl".

Reklama

Výběr článků

Načítám