Hlavní obsah

Po snězení želvího masa zemřelo v ráji turistů devět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv je maso mořských želv považováno za lahůdku, může po jeho konzumaci dojít ve vzácných případech ke smrtelným otravám. Příčinou jsou toxické řasy, které želvy žerou.

Foto: Profimedia.cz

Příčinou otravy byly toxické řasy, které mořské želvy konzumují

Článek

Po konzumaci masa z mořské želvy zahynulo na zanzibarském ostrově Pemba osm dětí a matka jednoho z nich. Dalších 78 lidí muselo být převezeno do nemocnice, informoval s odvoláním na sobotní oznámení zanzibarských ostrovů list The Guardian.

Maso z mořských želv je na Zanzibaru považováno za lahůdku, někdy ale po jeho požití dochází k otravě. Dospělá osoba, která zemřela v pátek pozdě večer, byla matkou jednoho z dětí, které po snědení želvího masa zemřelo dříve. Lékař Haji Bakari agentuře AP řekl, že maso lidé jedli v úterý.

Otrava po požití masa z mořských želv je vzácná, ale může být smrtelná. Předpokládanou příčinou této otravy je nahromadění chelonitoxinu v tkáních želv v důsledku konzumace toxických řas. Kontaminované želvy nevykazují známky nemoci.

Úřady Zanzibaru, který je poloautonomní součástí východoafrické Tanzanie, na místo vyslaly tým pro řešení katastrof, jenž vyzval lidi, aby se konzumaci mořských želv vyhýbali.

Nejde přitom o první případ podobné otravy. V listopadu 2021 zemřelo na ostrově Pemba po konzumaci želvího masa sedm lidí, včetně tříletého dítěte, a tři další byli hospitalizováni.

Mořská želva uplavala rekordních 35 400 kilometrů

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám