Hlavní obsah

Po explozi v Číně se stále pohřešují desítky lidí, počet obětí překročil stovku

– Tchien-ťin

Středeční výbuchy nebezpečného materiálu v čínském přístavním městě Tchien-ťin si vyžádaly podle nedělní bilance nejméně 112 mrtvých. Pohřešuje se 95 lidí, většinou požárníků, uvedla agentura Nová Čína. Podle BBC také oznámila, že se uzavírají některé internetové stránky, které údajně šířily paniku, když zveřejňovaly neověřené informace.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Zničené kontejnery ve skladišti v Tchien-ťinu, kde došlo k výbuchu

Článek

Z 95 pohřešovaných je 85 hasičů. Doposud se uvádělo jen několik nezvěstných hasičů. Dalších 21 požárníků při zásahu zahynulo. Exploze ve skladu v přístavu Tchien-ťin se tak stala nejtragičtější událostí za více než šedesát let působení sboru.

Exploze byly tak silné, že se podařilo identifikovat jen 24 těl. U zbytku ostatků budou potřeba testy DNA

Nová Čína již dříve uvedla, že zhruba 721 lidí utrpělo zranění, 25 jich stále zůstává v kritickém stavu a stav u dalších 33 je vážný.  Na 6300 lidí výbuchy připravily o střechu nad hlavou.

Porušení bezpečnostních předpisů

Prezident Si Ťin-pching v sobotu podle agentury Reuters vybídl úřady, aby zlepšily bezpečnostní opatření a poučily se z lekcí, za které se zaplatilo krví.

Čínské úřady v sobotu přiznaly, že na místě byly toxické látky. Podle státních médií se ve skladu nacházelo 700 tun smrtelně jedovatého kyanidu sodného, tedy sedmdesátinásobek povoleného množství. [celá zpráva]

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Čínští policisté v Tchine-ťinu pracují v maskách

Příbuzní obětí a nezvěstných protestovali před hotelem, kde se konají tiskové konference, protože nebyly informování, že ve skladu jsou uloženy nebezpečné chemikálie, ať už jedovaté nebo náchylné k výbuchu. Příčina explozí zatím není známa. K prvním došlo ve skladišti přepravních kontejnerů s nebezpečným materiálem.

Kritice čelí i hasiči, protože napřed použili vodu. Ve skladu byl karbid vápenatý CaC2. Ten při styku s vodou prudce reaguje a za vzniku hydroxidu vápenatého a vysoce hořlavého acetylénu.

Cenzura

Úřady se také rozhodly uzavřít 50 webů, které podle nich vyvolávaly v souvislosti s explozemi paniku, neboť zveřejňovaly neověřené informace, uvedla Nová Čína. Od středy bylo z téhož důvodu zrušeno několik set účtů na sociálních sítích.

Úřady v sobotu evakuovaly oblast v okruhu tří kilometrů od místa výbuchu a nevpouštěly do ní nikoho kromě lidí zapojených do odstraňování následků. Čína podle agentury Reuters rovněž evakuovala obyvatele, kteří našli útočiště ve škole nedaleko místa explozí. Změnil se totiž směr větru, což vyvolalo obavy, že jedovaté látky by se mohly dostat do vnitrozemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám