Hlavní obsah

Pistorius zabil nevinnou a neozbrojenou ženu, nemá šanci na kauci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Oscar Pistorius by měl být stíhán podle odstavce 6 trestního řádu, tedy jako podezřelý z velmi vážného útoku, z předem plánované vraždy. Soudce Desmond Nair to řekl v úterý v Pretorii během předběžného slyšení. Těm se většinou neumožňuje propuštění na kauci, jehož chtěla dosáhnout obhajoba. Když to soudce pronesl, atlet i jeho rodina se rozplakali. Žalobce Pistoriovi řekl, že proces začne do roka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd Oscara Pistoria k souduVideo: Reuters

 
Článek

Desmond Nair nevyloučil, že na konci jednání může ještě čin překvalifikovat na nižší, to by ale obhajoba musela prokázat "mimořádné okolnosti". Jinak nebude žádná kauce. Obhajoba zatím argumentovala jen tím, že nešlo o vraždu a nehrozí, že by Pistroius utekl, a že nepřestavuje nebezpečí pro veřejnost.

Jednání začalo v devět ráno místního času (8:00 SEČ). Žalobce Gerrie Nel zahájil svou řeč tvrdě a rovnou případ označil za vraždu: "Žadatel (o kauci) zastřelil nevinnou ženu. Byla neozbrojená na WC." Řekl, že Pistorius vypálil na ženu čtyři rány, z nichž tři byly smrtící. "Oběť byla střelena třikrát, když byla na toaletě."

Nasadil si protézy, aby zabil partnerku.
Gerrie Nel, žalobce v případu Oscara Pistoria

Pistorius si nasadil protézy a ušel sedm metrů, aby střílel. Pak vyrazil dveře toalety a snesl oběť dolů. Příteli potom řekl, že si myslel, že to byl zloděj. "

"Říkáme, že to všechno bylo předem plánováno," uvedl Nel, podle něhož právě ono sdělení, že do domu se dostal lupič, bylo součástí vražedného plánu.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Oscar Pistorius čeká v úterý na začátek procesu

Nel řekl, že motivem byla chuť zabíjet. Když viděl zavřené dveře, tak střílel. Chtěl zabíjet a nestaral se. "Motivem bylo zabíjet." Dodal, že člověk na toaletě neměl šanci, má rozměry 1,4 x 1,4 metru.

Nel ale uvedl, že i kdyby takto střílel na lupiče přes zavřené dveře toalety, byla by to opět předem promyšlená vražda.

Žalobce též uvedl, že Pistorius nepřišel s vlastní verzí toho, co se odehrálo v noci, kdy Reeva Steenkampová zemřela. Zdůraznil ale, že v domě byli jen dva lidé. Nikdo další. A on se přesto nestaral, kde je jeho přítelkyně, nasadil si protézy a šel sedm metrů a začal pálit na záchod. "Nevíme, co si obviněný myslel, ale tady jsou chladná fakta - dva lidi v domě a jeden z nich je zamčený na záchodě. Věděl, že tam je a střílel," shrnul. Nakonec uvedl: "Nasadil si protézy, aby zabil partnerku."

Nebyla to ani vražda.
Barry Roux, obhájce Oscara Pistoria

Žalobce ale neuvedl nic ani o kriketové pálce ani o nábojnici v ložnici, o nichž psal tisk.

 Obhájce vyvrací plán 

Obhájce Barry Roux se především snažil vyvrátit žalobcovo tvrzení, že šlo o předem plánovanou vraždu. “Vše co víme je, že ona zamkla dveře koupelny a on přes ně vystřelil." Podle něj dveře vyrazil, aby Steenkampové pomohl.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Oscar Pistorius před zahájením soudního stání v Pretorii

Zdůraznil, že vše se odehrálo ten večer a napadl žalobcovu interpretaci předem plánované vraždy: "Pokaždé, když se chopíte zbraně, je v tom záměr, ale není to předem plánované.“

"Nebyla to ani vražda," řekl k případu.

Připustil ale, že ve vztahu mezi Pistoriem a Steenkampovou byly problémy. Chtěla od něj odejít.

Pobouřená rodina

Pistoriova rodina je pobouřena zprávami, které se objevily přes víkend v jihoafrickém tisku. Ty naznačují, že sportovec nezabil přítelkyni nešťastnou náhodou, přičemž se uváděla i řada důkazů. Policie přitom žádné prohlášení nezveřejnila, ovšem pravost zpráv ani nepopřela.

Tisk postupně uvedl, že se v domě našla zakrvácená kriketová pálka, že Steenkampová byla poprvé střelena už v ložnici, kde se našla nábojnice, a i ložnice byla plná krve. [celá zpráva]

Foto: Waldo Swiegers, ČTK/AP

Vůz přivážející Oscara Pistoria k soudu. Atlet sedí vzadu mezi policisty a má zakrytou hlavu

V domě byla nalezena i anabolika. [celá zpráva]

Proti zveřejňování podobných informací se ohradil jen Medupe Simasiku z prokuratury, který uvedl, že všechno může být jinak, než píší média.

Rozhodnutí o tom, z jakého činu bude Pistorius stíhán, je důležité pro posouzení žádosti o kauci. V případě, že bude stíhán podle odstavce pět trestního řádu, tedy jako podezřelý z vážného útoku, je větší šance na propuštění na kauci, než kdyby byl stíhán podle odstavce šest, tedy kvůli velmi vážnému útoku. [celá zpráva]

Pohřeb Steenkampové v soukromí

Proces probíhá ve velmi vypjaté atmosféře. V úterý se ve městě Port Elizabeth konal pohřeb zastřelené Pistoriovy přítelkyně Reevy Steenkampové. Poslední rozloučení se konalo jen v rodinném kruhu. Kvůli pohřbu se rodina neúčastní stání s Pistoriem.

Foto: Schalk van Zuydam, ČTK/AP

Lidé přicházejí na pohřeb Reevy Steenkampové

Matka modelky June řekla listu Times of South Africa: "Všechno, co chceme, jsou odpovědi. Odpovědi na to, proč se to muselo stát a proč naše dcera musela takto zemřít."

Před soudní síní v Pretorii se sešli nejen příznivci Pistoria, ale také členky Ženské ligy vládnoucí strany Africký národní kongres, které tam protestovaly proti násilí na ženách a proti případnému propuštění Pistoria na kauci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám