Hlavní obsah

Památku Kim Čong-ila uctilo pět miliónů Korejců

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Pět miliónů obyvatel Severní Koreje uctilo památku zesnulého vůdce Kim Čong-ila, uvedla ve středu tamní agentura KCNA. Jeho tělo je vystaveno v pchjongjangském mausoleu Kumusam, před nímž stojí dlouhý a široký zástup truchlících. Mnozí vyjadřují smutek přímo na ulicích.

Foto: Kyodo, Reuters

Korejci se sešli, aby uctili památku Kim Čong-ila.

Článek

Uvedený počet nelze nezávisle ověřit, uvedla BBC. Pokud je ale pravdivý, znamená to, že smutek dal veřejně najevo každý pátý obyvatel KLDR.

Severokorejská státní tisková agentura KCNA také uvedla, že všichni současně vyjadřují podporu Kim Čong-ilovu synovi, který se stal otcovým nástupcem.

Kim Čong-un byl také v delegaci vysokých představitelů, kteří se poklonili ostatkům.

Kim Čong-un přijal i kondolence ze zahraničí, přesto není jasné, zda v zemi neprobíhá boj o moc a bude-li skutečně nejmladší syn zaujímat nejvyšší postavení. Není mu ani třicet. Proces předání moci nebyl navíc ukončen.

Kim Čong-il zemřel podle oficiálního sdělení v sobotu ráno ve věku 69 let, když byl na inspekční cestě. Zda tomu bylo skutečně tak, není jasné. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám