Hlavní obsah

Opravdu Čína postavila ve Wu-chanu bleskově nemocnici? Fotka je falešná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolehlivost informace o rychlé výstavbě nové nemocnice v čínském městě Wu-chan je při nejlepší vůli sporná. Americký web BuzzFeed News upozornil na to, že čínský vládní Lidový deník, který o bleskové výstavbě informoval, použil ke zprávě fotografii, na níž je zachycen bytový dům ve městě Čching-tao, necelých tisíc kilometrů vzdáleném od Wu-chanu. BuzzFeed to označil za falešnou propagandu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výstavba nemocnice v Číně (video poskytnuté čínskou státní televizí CCTV)Video: AP

 
Článek

Snímek ve skutečnosti pochází z on-line databáze ilustračních fotografií a rozšířil se současně s videozáznamem, na němž je zachycen postup stavebních prací.

Čínské médium Global Times a také zástupce generálního ředitele informačního oddělení čínského ministerstva zahraničních věcí Li-ťien Čao na Twitteru tvrdil, že snímek zachycuje pohled na první budovu nemocnice.

Server BuzzFeed News tvrdí, že Čao je známý šířením dezinformací a trollingem. Upozornil také na to, že server Global Times je čínský vládní server.

Výstavba nové nemocnice nazvané Chuo-šen-šan, která bude složena z předpřipravených stavebních buněk, začala minulý čtvrtek. Původně se hovořilo o tom, že úřady chtějí nemocnici s až 1000 lůžky postavit za šest dní. Nové zařízení totiž mělo překonat nemocnici z Pekingu, která byla v roce 2003 při epidemii SARS (akutní respirační syndrom) dokončena za týden.

Lidový deník psal, že by hotovou nemocnici Chuo-šen-šan měla převzít armáda 2. února, tedy deset dní po zahájení prací.

V jaké fázi se stavba nachází, ale není možné ověřit. Město je od okolního světa zcela izolováno kvůli tomu, aby se ohnisko nového typu koronaviru 2019-nCoV dál nešířilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám