Hlavní obsah

Ohromný požár v uprchlickém táboře Rohingů vyhnal 50 tisíc běženců

Novinky,
Cox´s Bazar

Nejméně padesát tisíc Rohingů uprchlých z Barmy uteklo před ohromným požárem v jednom z táborů v jižním Bangladéši, který se rozšířil na dva další. Zničeno bylo přes 900 přístřešků. Zemřelo nejméně sedm lidí, i když oficiálně jsou potvrzené jen dvě oběti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlický tábor Rohingů v Bangladéši zachvátil mohutný požárVideo: Reuters

 
Článek

„Dozvěděli jsme se, že zemřelo sedm lidí, dvě děti, jedna žena a čtyři muži,“ řekl velitel hasičů v Cox´s Bazaru Šahdát Hoassain. Oficiálně potvrzené jsou zatím dvě oběti, jejichž těla už byla nalezena.

Podle humanitární organizace Refugees International je ale mnoho dětí nezvěstných a „některé nebyly schopné utéci, protože tábory jsou obehnané ostnatým drátem“.

Policie uvedla, že příčina požáru zatím není známa. Podle policejního inspektora Gaziho Salahuddina byl požár nejdříve malý a omezený na úzký pruh, ale zesílil a rozšířil se na další dva tábory, když explodovaly plynové bomby používané při vaření. Hořelo i osm hodin po vypuknutí požáru, řekl Muhammad Jasín z etnika Rohingů, který pomáhal hasičům se zvládáním požáru, jejž označil za nejhorší od roku 2017.

Zničeno bylo 900 přístřešků, kde přebývalo na 7400 běženců.

Foto: Reuters

Požárem zničený uprchlický tábor Rohingů

Podle hasičů šlo o třetí požár během čtyř dnů. I v pátek zničily dva požáry mnoho přístřešků.

V oblasti je celkem 34 táborů na rozloze 3237 hektarů.

Foto: Reuters

Rozsáhlý požár v uprchlickém táboře Rohingů u Cpx´s Bazaru

Protože jsou tábory přeplněné, bangladéšská vláda už začala s přemisťováním části běženců na ostrov v Bengálském zálivu. Převezla jich tam na 13 000, mnozí tam však nechtějí, protože je daleko od pobřeží a často přes něj přecházejí cyklóny.

Foto: Rohingya Right Team / Md Arakani, Reuters

Požár v uprchlickém táboře v Bangladéši

Bangladéš se sice s Barmou dohodl na návratu Rohingů, ale ti se tam nechtějí vracet ze strachu před etnickým a náboženským násilím, před nímž utekli. V Bramě se navíc 1. února chopila po puči moci armáda včetně lidí zapojených do čistek v Arakanském státu, před nimiž Rohingové utíkali.

Rohingové se do Barmy odmítají vrátit, jejich vesnice nahradily vládní stavby a kasárna

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám