Hlavní obsah

Obyvatelé 34 zemí světa trpí hlady a potravin je stále méně, varuje OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Obyvatelé čtyřiatřiceti zemí světa trpí hlady, protože jejich země sužuje katastrofální nedostatek potravin vyvolaný vleklými válečnými konflikty, suchem a povodněmi. Ve své zprávě na to upozorňuje Organizace spojených národů a dodává, že na 80 procent lidí trpících hlady žije v Africe.

Článek

Organizace pro výživu a hospodářství při OSN upozornila především na situaci ve válkou zdevastované Sýrii, Jemenu, Somálsku a Středoafrické republice. Krizi ale čelí i okolní státy, které se, ač samy ve složité situaci, musejí vypořádat s přílivem uprchlíků.

Například v Kongu musely kvůli konfliktu na východě země a záplavám vyvolaným hydrometeorologickou anomálií El Niňo opustit své domovy dva milióny lidí. A dalších 150 tisíc lidí v nouzi přišlo z již zmiňované Středoafrické republiky.

Hlad od Maroka až po KLDR

El Niňo ale připravil o značnou část úrody celý jih černého kontinentu, stojí dále v citované zprávě. V následujících měsících může anomálie již třetí rok po sobě poškodit úrodu také ve střední Americe a v Karibiku.

Extrémní sucha letos ohrožují také produkci plodin v Maroku, Alžírsku a v Severní Koreji.

„Menší sklizeň v roce 2015 ve srovnání s předešlými roky pravděpodobně dále zhorší dostupnost potravin, a to v situaci, kdy už jsou domácnosti v postižených zemích na hranici nebo za hranicí podvýživy,“ cituje závěrem agentura AP ze zpráva Organizace pro výživu a hospodářství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám